Венецуела ще увеличи цените на горивата през юни, каза президентът

...
Венецуела ще увеличи цените на горивата през юни, каза президентът
Коментари Харесай

Венецуела вдига цените на горивата, прави частни бензиностанции

Венецуела ще усили цените на горивата през юни, сподели президентът Николас Мадуро, като сложи предел на държавните дотации, които десетилетия наред разрешават на жителите да пълнят резервоарите си съвсем гратис.
Въпреки че страната има големи ресурси от петрол, производството се срутва и венецуелците са изправени пред голям дефицит - остър от въздействието на COVID-19 върху стопанската система.
Съгласно измененията, които ще влязат в действие на 1 юни, на водачите ще бъдат позволени до 120 литра бензин на месец и до 60 литра за мотоциклети, на субсидирана цена от 5000 боливара (25 цента/четвърт щатски долар) на литър, предава AFP.
Решението идва дни, откакто ирански танкери, пренасящи 1.5 млн. барела от по този начин нужния бензин, дойдоха във Венецуела.
" Решихме, че на 200 бензиностанции ще бъде позволено да продават този артикул на интернационална цена ", съобщи президентът Николас Мадуро, обявявайки преустановяване на държавния монопол върху горивата. Говорейки от Каракас, той сподели, че цените на тези бензиностанции ще бъдат избрани на 50 цента за литър (половин щатски долар).
200-те бензиностанции ще бъдат " ръководени от частни реализатори ", на които ще бъде позволено да внасят бензин, сподели Мадуро, само че той не сподели на кого са били предоставени лицензите.
Цените на публичния превоз няма да бъдат наранени от измененията, добави той.
Венецуелският водач не пропусна да упрекна Вашингтон за икономическите проблеми на страната си. " Това е война, скъпи мои сънародници, брутална война. Съединени американски щати " преследват всяка компания, която докара капка бензин във Венецуела ", сподели Мадуро.
Венецуелският министър на петрола Тарек Ел Айасами съобщи, че дизеловото гориво - жизненоважно за индустрията - ще остане " 100% " субсидирано. Държавната PDVSA била в положение да отговори на търсенето на горива в страната. 
Венецуела е съвсем напълно подвластна от износа на нефт за приходите си, само че производството е спаднало до към 1/4 от равнището му през 2008 година, откакто латиноамериканската страна влезе в шестата си година на криза.
Американски наказания бяха ориентирани против износа на нефт от карибската страна, лишавайки Каракас от жизненоважен приход.
Правителството на Мадуро упреква за загубата на произвеждане американските наказания, в това число против държавната петролна компания PDVSA, само че доста анализатори настояват, че режимът се проваля в вложенията и поддръжката на инфраструктурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР