Венецуела ще изключи щатския долар от официалните си обменни сделки,

...
Венецуела ще изключи щатския долар от официалните си обменни сделки,
Коментари Харесай

Една от най-богатите на петрол страни се отказва от долара за сметка на еврото и юана

Венецуела ще изключи щатския $ от формалните си обменни покупко-продажби, насърчавайки потреблението на еврото и юана. Страната се отхвърля от американската валута, която е " употребена като оръжие за офанзива " против стопанската система й, а държавните търгове на задгранична валута към този момент ще бъдат в евро, юани и други твърди валути.

Конфликтът сред Съединени американски щати и Венецуела съществено се изостри през последните 2 години. Администрацията на Доналд Тръмп наложи наказания, забраняващи търговията с нов дълг и личен капитал, издаден от венецуелското държавно управление и държавната петролна компания PDVSA.

Вашингтон глоби десетки висши венецуелски държавни чиновници, в това число президента Николас Мадуро, и се опита да събере поддръжка за огромни интернационалните наказания против петролната промишленост, на която значително се крепи стопанската система на страната.

#ANUNCIO || Vicepresidente Sectorial de Economía @TareckPSUV: Todas las transacciones del mercado nacional, incluyendo las subastas de @dicomve, van a estar referenciadas con euro, yuanes o cualquier otra moneda convertible. #RegionesEstratégicasProductivas pic.twitter.com/jVYeoM4Aj3
— Vicepresidencia Vzla (@ViceVenezuela) 16 октомври 2018 година

Санкциите, наложени от Вашингтон против Каракас, " блокират опцията за продължение на търговията с щатския $ на венецуелския валутен пазар ", съобщи икономическият вицепрезидент на страната Тарек Ел Айсами, представен от международните организации. Именно той разгласи отхвърли от $.

Американската " икономическа обсада " визира както обществения, по този начин и частния бранш на Венецуела. Сред пострадалите са агробизнеса и фармацевтичните компании, които " затвориха сметките си и им беше неразрешено да вършат покупко-продажби в долари ", посочи Ел Айсами.

" Това демонстрира какъв брой надалеч може да стигне империализмът в лудостта си ", сподели вицепрезидентът, определяйки рестриктивните мерки като " противозаконни, случайни и противоречащи на интернационалното право ".

 Държавата, в която милионерите се борят за оцеляването си
Държавата, в която милионерите се борят за оцеляването си

Магазините са празни, а парите не костват нищо

Системата за плаващ валутен курс на Венецуела - Dicom " ще работи в евро, юани или друга конвертируема валута и ще разреши на валутния пазар да употребява всяка друга конвертируема валута ", сподели Ел Айсами.

Правителството ще продаде 2 милиарда евро сред ноември и декември, с цел да разреши на обществеността да закупи европейската валута " на действителна, неспекулативна ставка ", означи той. Всички частни банки в страната са задължени да вземат участие в системата за наддаване на Dicom.

Американският напън способства за тежката обществена и икономическа рецесия във Венецуела през последните години, която беше наранена от хиперинфлация, обезценка на националната валута и дефицит на артикули от първа нужда

 Венецуела е в стопански безпорядък след стартирането на нова валута
Венецуела е в стопански безпорядък след стартирането на нова валута

Хиляди компании затвориха, а служащите си останаха у дома

Суровата обстановка принуди повече от 2.3 млн. души да изоставен страната през лятото в търсене на по-добър живот в Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия, съгласно Организация на обединените нации.

Ел Айсами посочи американското двуличие да постанова наказания, говорейки за помощ към венецуелския народ.

" Най-добрата помощ, която могат да дадат на народа на Венецуела, е да отстранен от страната хватката, убийците и нарушителите на империализма, да ни освободят. Няма да бъдем нова колония на никого ", безапелационен бе той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР