Венецуела се надява да създаде търговски блок, състоящ се от

Венецуела се надява да създаде търговски блок, състоящ се от ...

Венецуела създава недоларов търговски блок с Китай, Индия и Русия.

Венецуела се надява да създаде търговски блок, състоящ се от Китай, Индия и Русия, за да помогне на южноамериканската страна да уреди плащанията за петрол във валути, различни от долара. Това обяви венецуелският министър на петрола, цитиран от "Ройтерс".

Разкъсваната от политически конфликт страна търси алтернативни методи за разплащане, за да запази износа на петрол за Индия, която е изключително важен пазар за износ, особено след като САЩ наложиха санкции, ограничаващи износа на суров петрол от страната членка на ОПЕК за САЩ.

"Всички ние можем да изградим една икономика и тази икономика не е необходимо да бъде в рамките на доларовата икономика", настоя Мануел Кеведо, имайки предвид Китай, Русия и Индия.

Кеведо, който вчера заяви, че Каракас е отворен за бартерна търговия с Индия, отказал да разкрие подробности за това как планира да прави бизнес с Индия.

"Разбира се, ние няма да информираме (относно начина, по който планираме да правим бизнес) онези, които искат да унищожат нашата петролна индустрия", заяви той в кулоарите на двугодишна конференция в Индия, свързана с петролната индустрия.

Венецуела доставя петрол на всички свои клиенти въпреки санкциите, увери Кеведо. /news.bg

Източник: dnesplus.bg