Венецуела продължава и през тази година да оглавява класацията на

...
Венецуела продължава и през тази година да оглавява класацията на
Коментари Харесай

България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света

Венецуела продължава и през тази година да оглавява класацията на организация " Блумбърг " за " най-нещастните стопански системи в света ", само че три страни от челната десетка са съседи на България.

Турция е на четвърто място, Гърция - на пето, а Сърбия е на десето.

Мнозина ще се изненадат, че в Топ 10 е Испания (под №8), само че от " Блумбърг " изясняват, че вършат изчисленията си за специфични показател въз основата на данните за инфлацията и безработицата, сравняването на медианните оценки в прогнозите (към 11 април) на икономисти за лихвените нива за 2019 година с тези за предходната, както и статистика от националните държавни управления и Международния валутен фонд.

За пета поредна година организацията прави тази ранглиста, обхващата този път 62 страни. Авторите предизвестяват, че даже за представящите се привидно по-добре страни този път има подла композиция от " тиха инфлация и ниска безработица, които усложняват оценката на икономическото положение и намирането на подобаващ отговор на проблемите ". Наложила се е концепцията, че при ниска инфлация и безработица хората би трябвало да са удовлетворени от стопанската система си, само че от време на време това може да е подвеждащо, допълват те. Устойчиво ниски цени може да са сигнал за едва търсене, а зад прекомерно ниската безработица се крие неспособност мнозина работещи да се трансферират към по-добра и по-доходна работа.

Венецуела изпъква над всички с икономическа злополука, която съгласно оценката на Института за интернационалните финанси (IIF) от 2014 година насам надминава краха на някогашния Съюз на съветските социалистически републики при започване на 90-те години на ХХ век и колапса на Зимбабве през 1998 година Ако през 1992-1999 година украинската стопанска система е рухнала с повече от 50%, то за последните 5 години венецуелската се е свила с над 60%.

От 2016 година насам управляващите в Каракас не разгласяват публични оценки за Брутният вътрешен продукт на страната, а по принцип от идването на Николас Мадуро на власт през 2013 година доста рядко се дава макроикономическа информация. " Блумбърг " употребяват самобитен сурогат за премерване на инфлацията - записват цената в боливари на кафе чаша в съответно кафене в столицата Каракас. Така за миналата една година към 22 април обезценяването на националната валута е над 184 000 процента( т.е. от кафето е поскъпнало от 1.9 на 3500 боливара).

През предходната година " Индексът за нещастието " на венецуелската стопанска система е с над 900 000 единици. Прогнозите за 2019 година са, че тя ще надвиши 8 милиона единици.

На другия завършек на тази ранглиста е Тайланд, въпреки че икономистите имат своите подозрения за метода на ръководещите военни за понижаване на безработицата. Швейцария и Сингапур ползват по-стандартни способи и остават в челната тройка. Съединени американски щати се изкачват с 6 позиции до 13-о място, а Англия усъвършенства ситуацията си с 4 честа до 16-а позиция. Русия утежнява позицията си със 17 места до 17-та " най-нещастна стопанска система " поради упования за по-висока инфлация и застоялост на пазара на труда.

За 2019 година класацията евентуално ще претърпи разбърквания, най-малкото поради измененията в равнищата на инфлация. в случай че през предходната година централните банкери повишаваха лихвените нива, в този момент икономическият цикъл навлезе във фаза закъснение, застоялост и лека криза на обособени места, което принуди още веднъж намаление на лихвите. Анкетата на " Блумбърг " измежду икономисти и анализатори демонстрира упования 62 страни да са с по-ниска инфлация по отношение на 2018 година, а болшинството предвиждат понижаване на безработицата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР