Венецуела частично затвори границата си с Колумбия, като част от

...
Венецуела частично затвори границата си с Колумбия, като част от
Коментари Харесай

Венецуела частично затвори границата си с Колумбия, за да спре хуманитарната помощ от Тръмп

Венецуела отчасти затвори границата си с Колумбия, като част от тактиката на държавното управление на Мадуро да бъде възпрепятствано внасянето на филантропична помощ в страната, изпратена от Съединени американски щати. 

Опозиционният водач Хуан Гуайдо се зарече да вкара стотиците тонове филантропична помощ, чакащи на границата, макар отхвърли на държавното управление, което се бои от американска военна намеса.

В петък се организира концерт с апел за допускане на филантропичната помощ в колумбийския град Кукута, покрай границата с Венецуела. Хуан Гуайдо ненадейно се появи на него, защото има възбрана от държавното управление да прекосява границата. Той обаче съобщи, че е съумял благодарение на венецуелските военни сили - мотив за терзание за Мадуро, който значително зависи от тяхната поддръжка.

Часове след появяването му в Колумбия пристигна и известието за частичното затваряне на границата.

Вицепрезидентът Делсо Родригез написа в Туитър, че блокажът е краткотраен, само че " безспорен ", и е провокиран от " сериозните закани за суверенитета и сигурността на страната ". 

Заради опитите си да попречат на военните да блокират път, с цел да бъде възпрепятствано внасянето на филантропична помощ в страната, двама души бяха убити и минимум 15 бяха ранени през вчерашния ден в конфликти сред венецуелската войска и стачкуващи в югоизточната част на Венецуела през вчерашния ден.

Правителството на Съединени американски щати осъди насилието и съобщи, че венецуелските военни би трябвало да разрешат филантропичната помощ да влезе в страната. " Светът ви гледа ", гласи изказването им.

Опозиционният водач Гуайдо се самопровъзгласи за краткотраен президент предишния месец, като завоюва поддръжката на дузина народи, измежду които Съединени американски щати. Той твърди, че президентските избори през 2018г., които Мадуро завоюва, не са законни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР