Венеция започна днес първото цялостно изпитание на система от прегради,

...
Венеция започна днес първото цялостно изпитание на система от прегради,
Коментари Харесай

Венеция с първото цялостно изпитание на новата система срещу наводнения

Венеция стартира през днешния ден първото изцяло тестване на система от загради, която да отбрани града от огромни наводнения , съобщи ДПА.

Проектът MOSE (МОЗЕ) на стойност 5,5 милиарда евро (6,2 милиарда долара) бе придружен от кавги за корупция и надвиши бюджета си, пресрочи и графика на осъществяване. Работата по него стартира през 2003 година и се чака да бъде приключена през декември 2021 година

Проектът бе злепоставен от " явни случаи на корупция и незаконни дейности " , само че " дано се съсредоточим върху задачата: да се надяваме, че системата ще се окаже ефикасна ", сподели италианският министър председател Джузепе Конте, който дойде във Венеция за началото на тестванията.

Инженерите са построили четири загради на трите входа към Венецианската лагуна , които би трябвало да се затварят, когато градът е застрашен от повишение на равнището на водата с повече от 110 см.

На днешния ден преградите, формирани от 78 преносими детайла, бяха по едно и също време вдигнати за първи път, което лиши към час и половина. Когато обаче системата велез в деяние тази интервенция ще лишава към 30 минути.

Въпреки закъснението кметът на Венеция Луиджи Бруняро назова в Twitter МОЗЕ " голямо достижение ", " резултат от италианската досетливост ".

Защитата от наводнения е от основно значение за Венеция, изключително след съвсем рекордната приливна вълна от 187 см през ноември , нанесла обилни вреди на предпазения от ЮНЕСКО град. Но планът МОЗЕ има и доста критици. Активисти на придвижването против него се събраха през днешния ден на митинг с близо дузина лодки покрай площад " Сан Марко ". Лидерът им Томазо Качяри назова системата от загради " засегнатост " за града и съобщи, че планът е жертван на неуспех.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР