Венеция успя да спре първия за сезона прилив за първи

...
Венеция успя да спре първия за сезона прилив за първи
Коментари Харесай

Венеция спря прилива за първи път от 1200 години насам

Венеция съумя да спре първия за сезона прилив за първи път от 1200 години насам, пишат международните медии. На 3 октомври прогнозата беше за acqua alta – „ висока вода “ от 135 см. Обичайната панорама за целия свят е половината град под вода, само че този път това не се случи.

На 3 октомври Венеция за първи път употребява бариерите за прилив, които години наред бяха обекти на рецензия, закъснение и обвинявания в корупция. Властите бяха скептично настроени дали бариерите ще сработят, защото при предходни тествания не всички 78 успяваха да се вдигнат.

По време на прилива площадът пред базиликата на Св. Марк остана отворен. Според изчисленията на управляващите в случай че не бяха бариерите, водата там е щяла да бъде до коленете на хората.

Бариерната се състои от 78 „ врати “, които са конфигурирани при започване на венецианската лагуна. Когато следва прилив, те се издигат, с цел да образуват нещо като язовирна стена.

Снимка: Reuters

„ Високата вода “ във Венеция е годишен феномен, който се случва сред октомври и март и продължава няколко часа. Обикновено той визира две от най-ниските точки в града – регионът към Сан Марко и към моста Риалто.

През последните години високите приливи във Венеция зачестиха поради световното стопляне. На 12 ноември предходната година градът беше залят от 187 см вода, като 90% от Венеция беше наводнена.

Бариерите бяха вдигнати изцяло до 10 ч. сутринта и, въпреки водата да се увеличи с общо 132 см, в лагуната тя остана 70 см.

Снимка: Reuters

„ Това е исторически ден за Венеция. Години наред гледаме с обезсърчение по какъв начин водата унищожава прелестния ни град, само че показахме, че системата в действителност работи “, съобщи кмета на италианския град Луиджи Брунаро.

След феноменалния триумф работата по „ Моисей “ продължава. Проектът планува тротоарите в най-ниските елементи на града да се вдигнат до 110 см, както и да бъдат построени трайни защитни стени покрай бариерите в лагуната. Очаква се системата да бъде изцяло приключена през декември 2021 година

Снимка: Reuters

Дотогава бариерите ще бъдат вдигани всякога при прогноза за прилив от 130 см, което значи, че Венеция повече няма да види наводняване като това през 2019 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР