Венеция е град в Североизточна Италия, център на областта Венето,

...
Венеция е град в Североизточна Италия, център на областта Венето,
Коментари Харесай

Венеция обявява своята независимост

Венеция е град в Североизточна Италия, център на региона Венето, пристанище на Адриатическо море с товарооборот над 20 млн. тона. Населението му е към 263 736 към 31 септември 2015 година Градът е ситуиран върху голям брой дребни острови – към 118 на брой – в плитка лагуна на Адриатическо море, позната като Венецианска лагуна. Соленоводната лагуна заема крайбрежието сред устията на реките По и Пиаве.Около 1/3 от града се намира върху континенталната част.
Символът на Венеция е хвъркат лъв, който попада на знамето и герба на града.
Промишлено-пристанищната част на града се намира на континента. Характеризира се с корабостроене, поправяне на кораби, цветна металургия, нефтопреработваща, химическа, електротехническа и лека индустрия. Слави се със занаятчийското си произвеждане на произведения от стъкло – венецианско стъкло, дантели, мозайки. Има университет и консерватория, оперен спектакъл и богати музеи.
Островната Венеция е морски курорт, център на интернационалния туризъм със международно значение, място за осъществяване на интернационалните кинофестивали и художествени изложения. В градския превоз са непокътнати обичайните за града гондоли и моторни лодки.
Селище там съществува от V век пр.н.е., а градът е основан през IX век. От X до XIV век той е забележителен център; медиатор в търговията сред Западна Европа и Изтока. В Средновековието Венеция е република – Венецианската република, ръководена от дожи. Тя е самостоятелна страна, съществувала сред IX и XVIII век. През интервалите 1797 – 1805 и 1815 – 1866 година е притежание на Австрия.
Градът и лагуната са включени в листата на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО, тъй като градът е неповторим както в архитектурата на постройките, по този начин и в основите на града. Венеция е издигната върху дървени подпори (пилони). Заради слягането на почвата и основите си Венеция е застрашена от непрекъснати наводнения (на италиански: acqua alta (букв. висока вода).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР