Венецианската комисия към Съвета на Европа изрази съжаление, че предложенията

...
Венецианската комисия към Съвета на Европа изрази съжаление, че предложенията
Коментари Харесай

Венецианската комисия се произнесе по проекта за нова конституция

Венецианската комисия към Съвета на Европа изрази страдание, че предложенията за конституционни промени в България са направени от ръководещото болшинство без предварителни диспути в обществото. Това се споделя в мнение на Комисията, направено по искане на българските управляващи.

Експертите приканват в новата Конституция да има и механизъм за краткотрайно премахване на основния прокурор при евентуален спор на ползи.

Венецианската комисия счита за похвално решението на българските управляващи да изискат мнение от нея на толкоз ранен стадий. Липсата на публичен спор обаче е притеснителна.

"Промените в Конституцията не би трябвало да се вършат небрежно, а единствено след обширни, открити и свободни публични полемики, включващи разнообразни политически сили, неправителствени организации и сдружения на жителите, университетските среди и медиите ", се споделя в мнението.



От българските управляващи се чака да изяснят и аргументите за всяко едно предложение за изменение. Според тях да вземем за пример новият брой народни представители наподобява е взет случайно. Поправките плануват понижаване на депутатите от 240 на 120. Експертите намират за извънредно в Конституцията да има текст, в който се споделя, че страната ще „ поставя специфични грижи за поощряване на раждаемостта “. Според тях сходен текст би могъл да докара до дискриминация.

Като позитивно е оценено разделянето на Висшия правосъден съвет, само че рецензиите не престават във връзка с отговорността на основния прокурор.

"Венецианската комисия настоятелно предлага на българските управляващи да плануват в Конституцията механизъм, посредством който при положение на евентуален спор на ползи, основният прокурор да бъде краткотрайно отхвърлен и самостоятелен изпълняващ длъжността прокурор, виновен пред различен орган, друг от Прокурорския съвет, да бъде назначен за следствие на случая ", споделят в мнението.

От Венецианската комисия показват подготвеност да продължат да оказват помощ на българските управляващи, в случай че процесът на конституционна промяна продължи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР