Венета Стоилова е сред онези редки личности, които успяват да

...
Венета Стоилова е сред онези редки личности, които успяват да
Коментари Харесай

Венета Стоилова: Истинската любов и нейната енергия свързват хората

Венета Стоилова е измежду тези редки персони, които съумяват да съчетаят афинитета си към музиката с забавна професионална кариера. Запленява родната сцена с сексапил и гений, споделяйки със лична момичешка група устрема към подчинение на публиката с деликатност и финес. Не пропуща да получи и съществено обучение в областта на логиката на психиката. Напоследък все по-уверено се изявява в качеството на хипнотерапевт и управител в региона на човешките запаси. Но не стопира да се въодушевява и за стойностни песни.

" Мисълта има доста мощен заряд "

" Винаги има някой, който ни усеща и обича "

" Нашите усеща могат да се усещат от разстояние от обичаните ни хора, без значение от времето и пространството "

" Човек среща няколко сродни души в живота си "

" Когато хората извърнат повече внимание на духовната и менталната съгласуваност между тях, ще стартират да им се случват чудеса "

- Изгряхте на българската музикална сцена като част от група. Какво си спомняте от времето на " B.Voices ", Венета? Поддържате ли връзка с останалите девойки от групировката? Коя е обичаната ви ария от този интервал в кариерата ви?

- Имах прелестни моменти с девойките от групата - пътувахме, пеехме, участвахме в доста музикални събития, запознавахме се с забавни хора и се забавлявахме. Работихме с извънредно положителни композитори като Валери Костов, Стамен Янев и Момчил Костов, с помощта на които имах опцията да бъда част от доста стойностни творби. Любимите ми от тях са " Вали ", " Всичко изначало ", " Мраморна жена ". Онова време остави в мен незабравими мемоари... Макар и да прекратихме взаимната си работа, с девойките поддържаме контакт. Направихме си общ чат, в който си пишем, а когато имаме опция, съумяваме и да се забележим. Най-често контактувам с Гани, с която вършим взаимни участия и даже замисляме общ план.

- Спечелихте премията за " Млад реализатор " на " Златният Орфей ". Очаквана ли бе тя за вас и по какъв начин в действителност приемате оценките - значими ли са те, подтикват ли към покоряването на нови върхове или не са чак от толкоз огромно значение за по-нататъшното развиване?

- Наградата за нас беше огромно достижение и не чакахме да я получим, защото присъединяване на група в състезанието не беше част от регламента. Съответно бяхме казус и се опасявахме, че няма да бъдем оценени. Но за наше благополучие получихме III място и Награда на публиката.

За един млад реализатор оценките са доста значими - те са част от неговото доказване като актьор, а и пътят, който извървява до постигането им, му носи скъп опит, който след това го оформя като експерт. Конкурсите са подготовка освен на музикалните умения, само че и сериозна подготовка на душeвността и държанието на сцена.

- Дори в границите на вашата сериозна специалност в региона на логиката на психиката успявате да приложите музика, като вършиме самобитна терапия. Как ви хрумна и в действителност ли звуците имат способността да лекуват човешката душа?

- Всичко в заобикалящата ни среда трепти, при което пораждат звукови талази, стигащи до нас. Всеки тон има своя периодичност, която въздейства положително или отрицателно на човешкия организъм. Например високото равнище на звук над 130 децибела предизвиква физическа болежка, а инфразвукът с висок интензитет може да докара даже до гибел. От друга страна, ултразвукът се употребява в медицината да вземем за пример за заличаване на бактерии и вируси, а музикалните тонове на класическата музика имат успокоителен резултат и забавят сърдечния темп. Общо взето, всичко към нас ни въздейства, по тази причина и в психотерапията съществуват способи като музикотерапия, арттерапия, цветотерапия, които от ден на ден се употребяват в актуалните практики.

Колкото до музиката като терапия, съществуват доста творби, които лекуват разнообразни настроения и положения на духа - това са класическата, фолклорната, напевите от мантри, инструментали за централизация, релаксиране, възстановяване на психическия и физическия тонус.

- С вашия най-нов музикален план отправяте обръщение за свързаността на хората. Как се роди " Connected "? И за какво в авторския ви текст е заложена точно тематиката за любовта - онази същинската, чистата, старомодно сантименталната, само че и съвременно реалистичната?

- Когато чух демото на песента, в визиите ми се появи картина на пътешестване през необятния космос и чувство, че всички ние сме дребни частици от едно цяло и си взаимодействаме с всичко в близост даже и без да го осъзнаваме. Тогава се сетих за обстановка от моя живот, в която обичаният ми човек беше надалеч от мен, и всякога, когато усещах мощно неналичието му, той ми звънеше и усещах наличието му. Същото се случваше и с него. Реших, че тази история ще бъде текст на ария, посредством който да опиша по какъв начин същинската обич и нейната чиста сила свързват хората, като карат душите и сетивата им да общуват; да одобряват и изпращат послания през времето, пространството и дистанцията.

- Заснехте клипа към песента преди две години под режисурата на Радослав Гизгинджиев. Прави усещане, че видеото е микс сред обичайни фрагменти и галактически изображения. Какво задачите с този метод?

- Идеята на тази, може би, нереална композиция е, че желаех да основа чувството за безкрайност и в това време за съгласуваност, а Космосът е съвършен за онагледяването на това. С тези фрагменти целя да допълня концепцията от текста на песента, че нашите усеща и мисли могат да се усещат от разстояние от обичаните ни хора, без значение от времето и пространството. Вярвам, че мисълта е ориентирана сила, която излъчваме и носи в себе си мощен заряд, влияещ на отсрещния човек. Особено мощна е мисловно-емоционалната връзка сред близки хора - другари, двама влюбени, родители и деца. Предполагам, на всеки се е случвало да си намерения за някой значим за него човек и той да му се обади в този миг. Или пък да сънува обичания, който е далеко, и той му споделя неща от всекидневието си, които след това се оказват действителност.

- Предишните ви планове, сякаш по-бързо намират своето място в родния ефир. Как ще обясните обстоятелството, че на " Connected " се постанова да извърви по-дълъг път до финалния си вид?

- В работата си като управител човешки запаси си слагам точни периоди на всички задания, които би трябвало да свърша по даден проблем, и дисциплинирано ги последвам. Но когато сътворявам песните си, ползвам по-различен метод. Оставям се на страстите и събитията по този начин да се подредят, че да ми обезпечат идеалния миг за писане на текста, запис на песента и снимане на клипа. Със Стамен Янев направихме " Connected " преди 2 години и незабавно успяхме да заснемем клипа с Радослав Гизгинджиев. Но дълго време търсех точния монтажист, който може да пресъздаде текста на песента в обработката на фрагментите. Чак преди два месеца попаднах на Пламен Бижев, който направи невъзможното допустимо и финалната визия на видеото е действителност.

- Създава се чувството, че с тази комбинация желаете да вдъхнете вяра на тези, които чакат да срещнат сродните си души. Вие самата имахте ли този шанс? И може ли това да се случи, когато минимум го очакваш, или е въпрос на целеустремено търсене и " работа " по въпроса?

- Да, желая да кажа на хората, че ние в никакъв случай не сме сами, постоянно съществува някой там някъде, който ни усеща и обича, даже и да не го познаваме, даже и да не сме го срещнали още. Вярвам, че човек има не една, а няколко сродни души в живота си и всички те са значими по друг метод за него. Но същинската обич може да е единствено една. Само един човек в живота ни съумява да доближи до дълбочината на душата ни и да го заобичаме с цялото си сърце, да го обичаме абсолютно. Аз имах шанса да срещна сродните си души, които направиха живота ми пълностоен. Срещнах и онази неприкосновена обич, която ме прави приключена. Всеки има в живота си сродна душа, само че би трябвало да отвори съзнанието си за нея, да я почувства, да я чуе, да повярва в нея, да я познае. Добре е хората да извърнат повече внимание на духовната и менталната съгласуваност между тях, а не на материалната. Направят ли го, ще стартират да им се случват чудеса.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР