Венера Милоска е името на едно от най-прочутите произведения на

...
Венера Милоска е името на едно от най-прочутите произведения на
Коментари Харесай

Открита е статуята Венера Милоска

Венера Милоска е името на едно от най-прочутите творби на древногръцкото скулптурно изкуство. Открита е през 1820 година измежду руините на античния град Милос на едноименния остров в Бяло море. Счита се, че изобразява древногръцката богиня на любовта и хубостта Афродита (на латински, Венера). Понастоящем се намира в Лувъра в Париж.
Статуята е от пароски мрамор, висока e 203 см. Ръцете ѝ са отчупени и изгубени, както и истинският плинт (плочата, служеща за основа). Датирана е към 130 – 90 година пр.н.е. и се смята, че е създание на Александър от Антиохия, макар че в предишното неправилно е била приписвана на Праксител (починал два века преди това). Композицията е комбинация сред ранни стилове в класическия интервал на гръцката статуя.
В нишата, в която е открита статуята, са открити и фрагменти от лява ръка, държаща ябълка, за които се счита че ѝ принадлежат. Многобройните опити за реституция на скулптурата в истинската ѝ поза обаче били безуспешни. Евентуалното съществуване на ябълка в композицията би могло да препраща към Парис, отсъдил да подари златната ябълка на Афродита; друго допустимо пояснение е и това, че на старогръцки език „ милос “ (μήλος) значи „ ябълка “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР