Велзевул в превод означава повелител, господар, принц на мухите“, един

...
Велзевул в превод означава повелител, господар, принц на мухите“, един
Коментари Харесай

Принципът на свободата

Велзевул в превод значи „ заповедник, стопанин, принц на мухите “, един от шефовете на пъкъла съгласно античните предания, синоним на демон, поднебесен дух на злобата, Уилям Голдинг е отдаден в рицарско звание от кралицата през 1988, а пет години преди този момент получава и Нобеловата премия за романа си, наименуван на този дявол. Мухите в никакъв случай няма да изчезнат. Докато има мърша и нечистотия, с която да се хранят, те ще пребъдват, неунищожими са. Не са заплашен тип. За разлика от пчелите. Някак апропо пропуснахме край ушите си митингите на пчеларите. Някак неразбрани са настояванията им. Но аз знам какво желаят. Нещо, което към този момент никой не може да им даде. Пчелите мрат всеобщо. Тези работливи инсекти, произвеждащи толкоз сладки и лечебни артикули, не могат да не престават да съществуват в света, който им предоставяме. Защото са чувствителни. Понякога животът сервира най-ярките метафори, нямат потребност от досъчиняване.

Монсанто, BASF и останалите производители на химически съединения, с които земеделците са задължени да обработват почвата и нивите си, с цел да си вземат дотациите, не се вълнуват от такива дреболии като пчелите. Те живеят поради облагите. До степен, която може би единствено Карл Маркс е съумял да опише. Вече не става дума и за лакомия, а само за тип психопатия. Когато човешките същества бъдат лишени от всевъзможни човешки качества и се трансфорат в машини за пари. Химическите съединения са със затворен код − загадка не фирмена, а напряко езотерична. Никой български земеделец не знае и няма право да знае какво тъкмо съдържат препаратите, които той излива върху своята земя. Оттам тези препарати попиват в корените на растенията. Стигат до цветовете, пчеличките се допират до тях и падат на земята. И повече не стават. А може и още във въздуха да се разлетяват отровите, да полепват по местата, където пчелите живеят. И още веднъж същият резултат. Какъвто и да е пътят, резултатът е този. И в случай че си мислите, че към здравето на животните химическите детайли са безпощадни, а по отношение на нашето са някак безвредни, лъжете се.

Няма вид, в който огромните химически компании да бъдат накарани да ни оповестят намерено с какво ни третират. Ние виждаме единствено следствията. Убитите производители на мед. Това, че няма да имаме пчелни артикули е началото. Когато няма да има по какъв начин да бъдат опрашвани растенията, ще настъпи най-интересното. Няма да има повече естествени плодове и зеленчуци. Ще останем единствено и само на ГМО. Такива разновидности плануват песимистите. По-лошо не може да стане, споделят те. Може, може, дават отговор им оптимистите.

Представете си, че първите хора, запалили огън, били решили да патентоват умеенето си и да изискат възнаграждение от останалите, с цел да им дават услугата. Даром сте получили, безплатно давайте е правилото на свободата. Човекът е оцелявал, тъй като е бил взаимен, съпричастен и милосърден. И няма да може да оцелее в бъдеще без този принцип. Не и като свободен човек. Ще бъде плебей на монсанто и майкрософт. Роб на техния затворен код и заплатен лиценз. Колкото му разрешат да мърда господарите, толкоз. Ако си решат да постъпят с него като с пчелите, кой ще ги спре?

И тъй като загатнах и другите поробители, да доизясня, че затвореният код води до политическа корупция. Българските министри, подписали контракт с комерсиалното дружество на чичо Бил за въвеждане и потребление единствено на неговите „ малкомеки “ (mikrosoft) артикули в учебните заведения ни, са се облагодетелствали от договорката, няма по какъв начин да е другояче. Облизали са си пръстите, с които бръкнали не в меда, а в това, по което обичат да кацат мухите. Прочетете повече за Ричард Столман. Сложете си на персоналните компютри операционна система и прибавен програмен продукт с отворен код. Вече е повече от елементарно. Но нали бидохте дресирани и излъгани от спекулантите, та не осъзнавате напълно нито какво тъкмо споделям, нито какъв брой огромна е заплахата. Ако го сторите, в случай че почнете да ползвате артикули с отворен код, ще съумеете най-малко в част от вашия микрокосмос да се спасите от робството. Поне в една мъничка парченце от битието си. А в случай че не ви пука за това, карайте да върви. И за пчелите не ви пукаше. Нали има мухи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР