Велун, първият град, бомбардиран през Втората световна война, иска да

...
Велун, първият град, бомбардиран през Втората световна война, иска да
Коментари Харесай

Първият град, бомбардиран през Втората световна война, иска да е символ на помирението

Велун, първият град, бомбардиран през Втората международна война, желае да се трансформира в знак на помиряването и увещание за страданията на мирните жители по време на войната. На 1 септември президентите на Полша и Германия ще го посетят, с цел да отбележат дружно 80-ата годишнина от експлоадирането на Втората международна война.

Преди зазоряване на 1 септември щафетно нощно тичане ще приключи във Велун - първия полски град, бомбардиран през Втората международна война.

Очаква се бягането да стартира предходната нощ от летището в Полска Нова Веш, откъдето преди 80 години изхвърчат немските бомбардировачи, с цел да унищожат беззащитния град.

Участниците ще дойдат на градския площад с факли в ръце, с което ще стартират и възпоменателните празнувания, ръководени от полския президент Анджей Дуда и немския му сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер. Това ще е първото в историята възпоменателно събитие за Втората международна война, за което в града ще бъдат и двамата водачи.

" Наистина се веселя, че президентите взеха решение да дойдат във Велун да изразят почитта си към цивилните жертви във Втората международна война ", споделя пред ДПА кметът Павел Окраса.

Полските възпоменателни прояви за Втората международна война нормално се състоят във Вестерплате, където полски гарнизон е нападнат от немските войски рано на 1 септември 1939 година

Години наред полуостров Вестерплате беше считан за мястото, където стартира войната, само че в последните години историците акцентират, че нападението над Велун е било осъществено няколко минути по-рано.

" Няма значение къде е бил даден първият изстрел. Има два разнообразни признака на Втората международна война. Вестерплате е знак на невероятната смелост на полския боец, а Велун - знак на цивилните жертви ", споделя Окраса.

" Цивилните са тези, които страдат най-вече през Втората международна война - освен поляци, само че и евреи и доста други нации. Искаме да покажем това измерение на войната: каква съсипия е предизвикала тя на фамилиите, градовете, архитектурата ", добавя той.

При нападението преди 80 години градът не е имал укрепления, военна индустрия или противовъздушна защита. Около 75 % от градския център е бил опустошен. Първите бомби били хвърлени над градската болница, чийто покрив бил обозначен с голям червен кръст.

Смята се, че при бомбардировката са починали към 1200 души.

" Днес бихме нарекли това терористичен акт ", споделя Окраса.

Един от претърпелите бомбардировката е Зофя Бурхачинска, която през днешния ден е на 91 години. Тя избягала от града боса и по нощница, откакто бомба поразила постройката, в която живеела.

Бурхачинска се върнала в града през 1945 година, само че за нея той към този момент бил неразпознаваем.

" Баща ми трябваше да ми покаже пътя до учебното заведение - това беше напълно различен град. Там, където преди имаше къщи, в този момент имаше единствено парчета ", споделя тя.

През идващите десетилетия Велун съумява да възкръсне от пепелта и се надява да се трансформира в знак на помиряването и увещание какъв смут за цивилното население са войните.

" Искаме да представим тези хрумвания на света ", споделя Окраса.

Кметът се надява също Велун да стане и различен знак - на полско-германското единодушие, дружно с други три следвоенни жеста: писмо от 1965 година от полски до немски епископи, в което те " простят и желаят амнистия " ; почитта към жертвите при въстанието във Варшавското гето, засвидетелствана през 1970 година от канцлера Вили Бранд, и жеста на помиряване сред канцлера Хелмут Кол и премиера Тадеуш Мазовецки през 1989 година

Градът дава своя принос в поддържането на положителни връзки с немските си съседи. Кметът разказва връзките на Велун с партньорските градове Остербург в провинция Саксония-Анхалт и Аделебсен в Долна Саксония като " прелестни ".

" Мога напълно почтено и уверено да кажа, че можем да служим за образец за положителни полско-германските връзки на локално ниво ", споделя Окраса.

Някои от участниците в щафетното тичане на 1 септември ще дойдат от градовете сътрудници на Велун в Германия.

Кметът се гордее с постигнатото от града след промяната на режима през 1989 година

" Тук имаме мощен стопански център, доста дейни бизнесмени, които по собствен метод връщат дължимото на предходните генерации ", отбелязва Окраса.

Колкото до военните репарации, кметът оставя този въпрос на полската дипломация.

" Ние градим положителни връзки с партньорските си градове в Германия и желаеме те да останат такива. Не бихме желали репарациите да станат причина за утежняването им ", акцентира Павел Окраса. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР