Велосипедите могат да играят централна роля в по-големите европейски градове,

...
Велосипедите могат да играят централна роля в по-големите европейски градове,
Коментари Харесай

Велосипедите в Европа предотвратяват струпване в градския транспорт

Велосипедите могат да играят централна роля в по-големите европейски градове, защото държавните управления пробват да върнат хората на работа без да се струпват рейсове или влакове, откакто блокадата за ковид стартира да се облекчава, оповестява " Ройтерс ".

Англия, изоставаща спрямо континенталните си съседи, когато става въпрос за колоездене на работа, в този момент предизвиква хората да се качат на колелата като част от 250-милионния паунд незабавен деен туристически фонд, разгласен предходната седмица.

А във Франция държавното управление възнамерява да влага 20 милиона евро за създаване и субсидиране на пътувания на две колела, които като Англия ще включват краткотрайни велосипедни алеи.

Докато Амстердам в Холандия и доста градове в Северна Европа са готови за пътешестване с велосипед, в други страни неналичието на инфраструктура пречи на потреблението на колела.

Но защото работещите се стремят да заобикалят претъпкания публичен превоз, където общественото разграничаване е предизвикателство, пандемията с ковид се оказа добра за някои производители на колела.

Глобалните продажби на електрическите колела на известна компания от Амстердам набъбнаха с 48% сред края на февруари и средата на март, до момента в който във Англия те скочиха с 184% при започване на февруари и края на април.

" Хората са склонни да съблюдават ежедневни поведенчески процедури и модели, изключително за подвижност. Те остават в колите си и не престават да употребяват метрото. Шокът от ковид изтласка хората от естествената им процедура към нови привички ", разяснява съоснователят на компанията.

Междувременно акциите на някои английски търговци на колела и автомобилни елементи набъбнаха с 26% в понеделник, откакто английският министър на превоза съобщи, че тези, които би трябвало да пътуват до работа, би трябвало да обмислят колоездене или вървене пешком.

Компания отчела растеж означи, че сега единствено 4% от пътуванията се правят с велосипед във Англия, където колоезденето съставлява едвам 2% от всички пътувания. В Холандия е 27%.

Британският министър на превоза Грант Шапс съобщи, че пътната инфраструктура на Англия ще бъде изменена, с цел да е комфортна за повече колоездачи и добави, че ще бъдат извършени тествания за електрически скутери, с капацитет за наемане на транспортни средства по английски пътища още през юни.

Пандемията провокира нарастване на продажбите на колела в Съединените щати, разнообразни хора, които желаят да се движат по време на блокиране, и такива, които желаят да избегнат риска от заразяване в публичния превоз.

Здравето в този момент е толкоз значимо, колкото регулирането, финансовото положение и технологиите, що се отнася до смяната на навиците за подвижност, изяснява консултантът Тимо Молер. " В бъдеще доста клиенти ще избират метода си на превоз освен въз основа на цена и комфорт, само че и въз основа на възприемана опасност от зараза ".

Макар и евентуално това да е от изгода за продажбите на колела, това може да предложи и проблясък на вяра за производителите на коли, чиито продажби се сринаха от коронавирусната рецесия.

С облекчение на блокадите, някои производители на коли разяснява, че бизнесът се е възстановил. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР