Велосипедът вече е неотменна част от живота ни. С него

...
Велосипедът вече е неотменна част от живота ни. С него
Коментари Харесай

Превозът на велосипеди с БДЖ е разрешен

Велосипедът към този момент е неотменна част от живота ни. С него вървим на работа, караме го за наслаждение или го използваме за спортуване. Използването му като средство за напредване е почнало още преди необятното разпространяване на градския публичен превоз. Велосипедът е известен също по този начин и измежду туристите. Много българи не се разделят с него и през почивните дни. Използва се и за вело туризъм.

Не всички българи имат персонални коли. Някои от тях, с цел да отидат до друго обитаемо място или в планината, където има направления за спортни колела, употребяват и трен. Това обаче може да стане при спазването на избрани правила.

Превозът на колела с БДЖ е позволено. Това обаче може да става във влаковете, в съставите на които има вагони с поделение за транспорт на колела или фургони. Също по този начин във всички категории пътнически влакове - на платформата на вагоните (т.е. предверието пред санитарния възел), в електро-мотрисните влакове - в багажното поделение. При повече пасажери с колела, тези транспортни средства се разпределят по платформите на другите вагони.

При транспорта на колела, клиентите на БДЖ сами поемат отговорността за опазването им.

За транспорта на велосипед пасажерът декларира на билетни каси и заплаща 2 лева, без значение от километричното разстояние.

При констатиране на не таксуван велосипед обаче, пасажерът заплаща във влака сумата от 20 лева, без значение от километричното разстояние.

Днес велосипедът е най-популярен в страните от Северна Западна Европа. В най-велосипедната страна - Дания, приблизително един нейн гражданин пропътува за година с велосипед общо 893 километра. Следва Нидерландия (с 853 км). В Белгия и Германия за година с велосипед се изминават към 300 километров. Най-малко известен е велосипедът в страните от Южна Европа - средностатистическият испанец, да вземем за пример, изминава за година с велосипед едвам 20 километра.

Популярността на велосипеда в Европа през днешния ден е резултат от водената от държавните управления политика. А популяризирането на велосипеда оказва помощ за "изчистването " на градските центрове от колите, възстановяване на екологичната конюнктура, а също по този начин и за възстановяване здравето на хората.

За популяризирането на велосипеда и велосипедния туризъм в европейските страни се ползват разнообразни ограничения. Например, създаване на велосипедни алеи, отделени от останалите транспортни средства, или някои облегчения при потреблението на велосипеда в комбиниране с публичния превоз (велосипедни стоянки, като предписание, покрити, а постоянно и охраняеми, на жп гарите и паркингите, прикачване към пътническите влакове на специфични вагони за пасажери с колела и други). По самодейност на Европейската федерация на велосипедистите се приготвя основаване на мрежа от паневропейски велосипедни трасета EuroVelo.

В Амстердам, наричащ себе си велосипедната столица на Европа, е открит дори специфичен хотел за велосипедисти - Van Ostade Bicycle Hotel. В него може да се вземе чартърен воден велосипед, велосипед тандем и даже велосипед за осем чевека. В този град велосипедите са всекидневно средство за напредване, доста по-разпространено, в сравнение с колите. Отчасти, несъмнено, това е обвързвано и с дефицитът и високата цена на паркоместата в Амстердам, както и в другите огромни градове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР