Велосипедът остарява, рамката се чупи и... тук се намесва Нурдин

...
Велосипедът остарява, рамката се чупи и... тук се намесва Нурдин
Коментари Харесай

Зелена светлина: Велосипеди с бамбукови рамки

Велосипедът остарява, рамката се чупи и... тук се намесва Нурдин Касома. Сръчният занаятчия от Уганда е създал специфична техника за замяна на металните велосипедни рамки с бамбукови и наново сглобяване с наличните елементи.



Нурдин не е самообразован. Преминал е образование при америкарски дизайнер на рамки за колела и е изгледал дълги часове с демонстрационни видеоматериали в интернет. Целта на африканския занаятчия е да основава по-евтини и здрави колела от... дано ги назовем стандартните.
Нурдин Касома : Когато карате бамбуков велосипед по черните пътища, той в действителност е комфортен. Бамбукът е еластичен и това се демонстрира при поглъщането на вибрациите от неравностите по пътя.
Сглобяването на един велосипед лишава на Нурдин към седем дни. Бамбукът се суши с месеци и се обработва с препарати срещу инсекти. Рециклираните модели колела с нова дървена рамка се продават освен в Уганда, само че и в Източна Африка, Европа и Съединените щати. Този дребен бизнес дава прехранване на 20 служащи. Не липсват и млади чираци, които усвояват занаята.
Нурдин Касома: Правим диаграми на разнообразни типове колела с разнообразни размери. Обикновено създаваме рамки за планински, градски и шосейни колела.
Колелата с бамбукови рамки стават все по-популярни и се употребяват даже в надпревари. Нурдин се надява те да дадат подтик и на велосипедния туризъм в страната му, която е добре позната дестинация с разнородни благоприятни условия да отдих и пътешестване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР