Велоалеи по модела на Копенхаген ще има софийския булевард Тодор

...
Велоалеи по модела на Копенхаген ще има софийския булевард Тодор
Коментари Харесай

Велоалеи като в Копенхаген по бул. Тодор Каблешков

Велоалеи по модела на Копенхаген ще има софийския бул. " Тодор Каблешков ". От през днешния ден стартира разширението му от  бул. " България " до ул. " Луи Айер ".

Булевардът е част от вътрешния градски кръг, чието създаване е значимо за разтоварване на директния трафик в града. Затова построяването на всички сектори от вътрешните кръгове, както и довършването на " Околовръстния път ", са стратегическите задания за София, разяснява кметът на София Йорданка Фандъкова, представена от dir.bg.

Бул. " Тодор Каблешков " ще бъде 4-лентов бул., с еднопосочни велоалеи от двете страни и трамвайно трасе в средата, за което се резервира трасе. Целта е с построяването на бул. " Т. Каблешков " и бул. " Филип Кутев " да създадем връзка от бул. " Цар Борис III " през бул. " България " и бул. " Черни връх " до бул. " Симеоновско шосе ".

Първоначално ще се работи в права от към 1 км до ул. " Боянски Водопад ". Движението няма да бъде спирано, тъй като разширението ще се прави напълно в южната част и няма да засегне съществуващия бул. " Тодор Каблешков ".

Целият план за ремонт на бул. " Тодор Каблешков " е разграничен на седем стадия. Обновяването на първия сектор би трябвало да приключи до края на август при удобни атмосферни условия.

Следващият сектор на разширението на " Тодор Каблешков " е от " Луи Айер ", през бул. " Черни връх " до бул. " Симеоновско шосе ". В момента там текат отчуждителни процедури.

Общината е вложила 11 млн. лева в отчужденията на парцели, които попадат в първата част от трасето. В момента продължава придобиването на още 116 парцела. 34 от тях към този момент са общинска благосъстоятелност.

Освен уголемение на булеварда, ще бъде сменена тротоарната настилка. Ще бъде построена бус лента и ново трамвайно трасе, както и велоалея.

" Велоалеите се създават като в Копенхаген. Те ще бъдат на друго равнище от платното, на което се придвижват колите. Ще бъдат леко повдигнати, само че няма да бъдат на равнището на тротоарите. Установихме, чу не е положително решение велосипедисти и пешеходци да са на едно равнище поради другата скорост на напредване ", изясни арх. Здравко Здравков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР