Велизар ЕНЧЕВКакво се случва и какво ще става на геополитическата

...
Велизар ЕНЧЕВКакво се случва и какво ще става на геополитическата
Коментари Харесай

Пак ли ще обърнат света с главата надолу?

Велизар ЕНЧЕВ

Какво се случва и какво ще става на геополитическата сцена след съветската инвазия в Украйна на 24 февруaри 2022-ра?

И дали тектоничните последствия от февруарската война на Путин няма да имат резултат, съпоставим с световните земетресения след Октомврийската гражданска война на Ленин през 1917-а?

Болшевишкият прелом в Петроград против Временното държавно управление на Керенски съумя поради обещаните " мир, самун и земя " на обеднелия и огладнелия от Първата международна война народ.

Ленинският бунт ликвидира с един размах буржоазна Русия и раздруса останалия буржоазен свят, който още се " бори с рецидивите на комунизма ". А актуалният китайски " рецидив " - сполучлив хибрид сред комунизъм и капитализъм, има всички шансове да изземе господството на американския капитал.

Кой мъдрец през 1917-а е допускал, че щурмът на един съветски замък ще опустоши десетки короновани особи по света,

ще хвърли ръкавица на капитализма

ще ликвидира колониализма и единствено след четвърт век ще оцвети в алено Източна Европа?

Завършва вторият месец от войната в Украйна, а международните парични пазари, енергийните тържища и питателните вериги са разтърсени от революционни разтърсвания, заплашващи устоите на открития след Втората международна война финансово-икономически ред.

Даже стратезите от Световния стопански конгрес в Давос отхвърлят да повярват на протичащото се. Клаус Шваб и компания пазят гробно безмълвие поради провалените им проекти за " нулирани бизнеси и нов стопански ред ", в който те трябваше да са основни играчи, а Путин да е парий, не сътрудник.

Впрочем, на извършения преди година Давоски конгрес Путин предизвести западните сили, че оспорва така наречен Вашингтонски консенсус, открит след последната международна война.

Никой не го чу. След рухването на Берлинската стена Западът нито почита, нито се преценява с империята, която изгуби Студената война, непринудено се отхвърли от комунизма и стартира позорен флирт с евроатлантическия капитализъм.

Първата последица от украинската война не е добра за Кремъл. Вместо да отслаби НАТО и да го трансформира в " хартиен тигър ", с дейностите си Путин укрепи пакта.

Вместо по-малко НАТО, Русия може да получи повече НАТО

тъй като неутралните Швеция и Финландия са на крачка от влизане в Северноатлантическия пакт.

Преди три лета френският президент Макрон, чиято идея е образуване на евроармия, разгласи, че НАТО е в " мозъчна гибел ". Путин освен реанимира военния блок, като го дисциплинира, само че и направи " подаръка на столетието " за американския военно-промишлен комплекс.

След 24 февруари цените на акциите на най-големите военни компании в Съединени американски щати внезапно скочиха. Стойността на скъпите бумаги на Lockheed Martin Corporation за интервала от януари до март тази година се е повишила с 30 %. Следват Northrop Grumann и General Dynamics - с към 20 %, и Raytheon - с към 10 %. За съпоставяне - при започване на годината показателите на напредък на акциите на тези колоси се колебаеха към нулата.

Само Германия ще даде 100 милиарда евро за модернизацията на Бундесвера, като най-малко две трети ще са за покупката на 35 стелт-изстребителя Ф-35, създавани от щатския концерт " Локхийд Мартин ". Франция и други страни от " Старата Европа " също са в развой на ускорено договаряне за американско оръжие.

А роди ли се акушираното от Съединени американски щати " Малко НАТО ", включващо Англия, Полша и Украйна, милитаризацията на Европа ще навлезе в нов, мъчно контролируем развой, трасиращ пътя към последваща война.

В последния отчет на Международния валутен фонд (МВФ) се признава, че войната и обвързваните с нея наказания ще имат съществено въздействие върху международната стопанска система. МВФ сигнализира:

ценовите шокове ще се усетят в целия свят

и управляващите би трябвало да поддържат бедните семейства, за които храната и горивата съставляват главен дял от разноските...

Тревожно е и посланието, че наложените на Русия наказания ще поразят международната стопанска система и финансовите пазари с разпространяване и върху други страни.

Кои са тези други страни?

Това са страните от Африка и Близкия изток (особено Египет, Бангладеш, Иран, Сирия, Йордания и Ливан). Те ще пострадат тежко от дефицит на жито, царевица, слънчоглед, досега доставяни от Русия и Украйна. Кризата се ускорява и от обстоятелството, че износът на съветска и украинска пшеница през Черно море е спрял и не се знае по кое време и дали въобще ще се възобнови.

На хоризонта е пандемия от апетит и тя води след себе си милиони мигранти. Това не е ли война, която европейците към този момент изпитаха и която промени демографията на " Старата Европа "?

Русия обезпечава към 40% от природния газ в Европейски Съюз и тези доставки са жизненоважни за производството на електрическа енергия и отоплението в Централна и Източна Европа. Прекратяването им води до енергийно злополучие, сравнимо единствено с война.

Дори на следващия ден снабдители от Близкия изток да заместят съветския газ, което е в областта на фантастиката, новата му цена ще е пагубен удар по виталния стандарт на Европа. При подобен сюжет немската промишленост и автомобилостроенето ще са на ръба на банкрута, а безработицата ще предизвика невиждани от столетие обществени катаклизми.

Газовата война против Русия

носи облаги единствено на една страна - Съединени американски щати. На 25 март Европейската комисия реши да купи в допълнение 15 милиарда куб.м американски полутечен газ. Целта е да се заместят... 155 милиарда куб.м съветски газ.

Добиван посредством хидравлично разтрошаване, шистовият газ ще се транспортира с танкери. Условието е едно - Германия да построи два суперскъпи терминала, като не помни за съществуването на готовия газопровод " Северен поток 2 ". Германското държавно управление обаче призна: не можем да се оправим без съветския газ преди средата на 2024 година!

Украинската драма удари и петролния пазар. Поставената под наказания Русия е вторият по величина експортьор на " черно злато " в света, като всеки ден доставя 7 милиона барела недопечен нефт. Цените на петрола вид " Брент " към този момент стигнаха 120 щатски $ за барел, което е най-високата цена след 2013-а. А наклонността е към нови ценови върхове.

Парадоксът е, че осъдената Русия има късмет да се оправи с ембаргото върху износа на газ, петрол и въглища, тъй като може да ги пренасочи към азиатските пазари, най-много към Китай. Но на много по-ниски цени, а това мъчително ще ощети съветската хазна.

Ако неналичието на газ и петрол е първата фаза на войната за запаси, заместването на $ с рублата при покупко-продажби за енергийни артикули е разпален фитил към бурето с барут.

Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи изгубиха властта и живота си, откакто взеха решение да се откажат от $ при продажбите на иракски и либийски нефт. Към антидоларовата компания на Русия, Китай и Индия в този момент се причисляват Саудитска Арабия и част от Латинска Америка, което е признак за валутна война.

Азбучна истина е: който води война с валутата на велика мощ, той влиза в изгубена за него война. А в случай че велики сили се вкопчат във валутен дуел, международната война е на прага.

Все отново има и положителни вести

в това предреволюционно време. Обречената на евтаназия атомна енергетика се реанимира, а отписаната със " Зелената договорка " въглищна промишленост получава глътка въздух. Дори " Зелените " в Европа ще вдигнат " бялото знаме ", в случай че идната зима европейците заместят съветския газ с въглища и шистов газ.

През октомври 1917-а Русия обърна света с главата надолу. Дали век по-късно отново няма да потънем в метежи и войни по " съветската рецепта "?

И каква подигравка!

През 1917-а, в разгара на Първата международна, немският канцлер командирова Ленин в Петроград в пломбиран вагон, с цел да изкара Русия от Антантата.

През 2022-ра съветският президент влезе в Украйна, с цел да изкара от нея новата Антанта с името НАТО.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР