Велислава Кръстева и Александър Морфов са главните действащи лица в

...
Велислава Кръстева и Александър Морфов са главните действащи лица в
Коментари Харесай

Морфов VS. Кръстева: Превърна ли се Народният театър в храм на ДПС?

Велислава Кръстева и Александър Морфов са основните настоящи лица в този скандал, който тлее и хвърля сажди по най-стария професионален спектакъл у нас. Оказва се, че по вратата на не напълно новата пиарка на Народния спектакъл " Иван Вазов " се появява надпис " Движение за права и свободи " и " Изчезвай ".

Според разнообразни изявления вратата е надраскал основният режисьор Александър Морфов, който наскоро се завърна в театъра след дълго неявяване, подбуден от спор с предходния шеф Мариус Донкин.

Малко подтекст

Дългата ръка на Движение за права и свободи се вижда и в този скандал сред Донкин и Морфов. Свадата сред двамата докара до свалянето на хитовия театър от програмата на театъра " Хъшове ", режисиран от Морфов.След петиция в обществените мрежи с искане " Хъшове " да бъде върнато в афиша на Народния спектакъл от културния институт оповестиха, че представлението ще се завърне, само че тогава самият Морфов разгласи, че по негово гледище представлението няма да се играе, до момента в който Донкин е шеф. Той посочи и подробност от биографията на шефа, който бил общински съвестник от Движение за права и свободи.

Самата Велислава Кръстева също е обвързвана с Движение за права и свободи и по никакъв начин не крие това. Пред изданието " Епицентър " тя споделя следното: 

" Омерзена съм! Аз съм член, деятел на Движение за права и свободи, имам своята дълга биография и не мога да позволи, че в XXI век, в центъра на София някой ще бъде преследван поради политическите си убеждения. Това ли е огромният режисьор? Не може да оставим обществото да бъде облъчвано с такава ненавист, експанзия и непоносимост! "

Кръстева не е просто " симпатизант " и " деятел на Движение за права и свободи ". В държавното управление на Пламен Орешарски заема поста зам.-министър на културата с сектор " Културно завещание, музеи и галерии “, което сътвори напрежение в гилдията.

Като отраслов заместник-министър е ръководител на борда на шефовете на НДК.

През 2017 година като лидер на листата на Движение за права и свободи в Плевен е определена за народен представител в 44-тото Народно заседание. През април 2021 година още веднъж като лидер на листата на Движение за права и свободи в Плевен е определена за народен представител в 45-ия парламент. Тя е лидер на листата на Движение за права и свободи и за предварителните избори през юли 2021 година, само че не става народен представител, тъй като партията не печели мандат в 15 МИР – Плевен.

На последните избори през октомври Кръстева съпровожда Ахмед Доган, когато почетният ръководител на Движение за права и свободи отиде да гласоподава. Пред " Площад Славейков " Кръстева показва, че не вижда нищо неприятно, тъй като " 20 години е работила с него " и не е належащо да го съпровожда в каквото и да било качество. Признава, че гласоподава за него повече от 10 години. 

Точно това бил претекстът на Морфов да надраска вратата на Кръстева. 

Самият режисьор признава, че не се е крил и той стои зад действието, а то е предизвикано от " откровената политическа агитация " от страна на Кръстева в изборния ден на 2 октомври, когато тя съпровожда Доган до урната. Морфов изразил възмущението си пред шефа на театъра Васил Василев, само че не срещнал поддръжка. 

ФрогНюз потърси всички страни - и Велислава Кръстева, и Александър Морфов, и Васил Василев. До момента на публикуването на този материал не сме успяли да се свържем с тях. Имаме поръчка, че бихме могли да приказваме само с шефа Василев, само че останалите не дават отговор на телефонни позвънявания. 

Партийното многообразие в Народния спектакъл съгласно служебният министър на културата Велислав Минеков може би е " комфортно ", само че не е потребно за институцията.

" Директорът е поискал по някакъв метод евентуално политическа поддръжка, защото трите значими лица са от три разнообразни партийни групи. Там имаме ГЕРБ като основен секретар, имаме " Демократична България ", имаме Движение за права и свободи, той самият е малко Българска комунистическа партия и Българска социалистическа партия ", добави Минеков.

 

Въпросите: 

 

Какви тъкмо функционалности извършва Велислава Кръстева като пиар на Народния спектакъл и “активист ” и “симпатизант ” на Движение за права и свободи? Как е стигнала до този пост, за какво се е отказала от политиката и значат ли тесните й връзки с тази групировка слагане на управлението на Народния спектакъл “Иван Вазов ” под някаква взаимозависимост? Партийните пристрастия са едно, само че близостта с почетния ръководител Ахмед Доган, който “разпределя порциите ” в страната, е мотив за покачване на вежди. Това би трябвало да се обясни и то с освен това от “работили сме дълги години дружно и няма нищо неприятно ”. 

 

Защо шефът не е реагирал? Очевидно тези събития са обществено притежание и Кръстева не се е крила на изборите на 2 октомври, а е снимана един до друг с Доган - няма ли реакция от шефа на Народния спектакъл? Нима Васил Василев не е видял проблем в това, че пиарът на най-стария професионален спектакъл у нас се разхожда с една от водещите политически фигури, които и до през днешния ден се охраняват от НСО? 

 

Ще зададем тези въпроси, в случай че някой обаче дръзне да ни отговори на тях. 

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР