Велинград възражда традициите от Чепинския край за Тодоровден. Празникът тази

...
Велинград възражда традициите от Чепинския край за Тодоровден. Празникът тази
Коментари Харесай

Велинград стяга конски парад за Тодоровден

Велинград възражда традициите от Чепинския край за Тодоровден. Празникът тази пролет се пада на 24 февруари, а общината в родопския град провежда огромен празник, който ще продължи през целия ден. Ако се включат повече участници и покажат състезателен хъс, Конският Великден се обрисува да бъде и много прочувствен. 

В програмата са планувани надпревари от началото до края на деня. Те стартират от 9 часа, а малко по-късно тежковози ще показват мощ в надтегляне в три категории - дребна, междинна и огромна орта. Демонстрацията ще бъде на поляните пред един от локалните хотели на бул. „ Васил Левски “ 2, зад жп линията.   

Също в 9 часа потегля и конно шествие от площад „ Възраждане “ в кв. „ Каменица “. Втори церемониал с коне пък ще потегли в 9,30 часа от площад „ Македония “ в кв. „ Чепино “. Двата лъча ще се съберат на поляните с надтеглянията. 

В 10 часа отново там ще бъде изпълнен водосвет за здраве и благоденствие на имениците, конете и ездачите. Ще бъдат благословени и обредни хлябове. Атрактивна част от празника е възстановка на празника подобен, какъвто е бил преди време в Чепинския край от отбор „ Здравче-венче “ към читалище „ Васил Левски-1904 “. 

От 10,20 до 11,15 часа ще бъде изпълнена „ Фолклорна плетеница “ с присъединяване на най-хубавите локални сформира за национални песни и танци, а концертът ще приключи с осъществявания на известния артист Янко Неделчев.  

Организаторите дават обещание и награди за участниците. Първите трима в кушиите ще вземат сред 30 и 100 лв., за надтеглянията сумите са от 50 до 300 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР