Великото херцогство Люксембург е вътрешноконтинентална държава в Северозападна Европа със

...
Великото херцогство Люксембург е вътрешноконтинентална държава в Северозападна Европа със
Коментари Харесай

Люксембург придобива независимост

Великото херцогство Люксембург е вътрешноконтинентална страна в Северозападна Европа със столица едноименния град Люксембург. Граничи с Белгия на север и запад, с Германия на изток и с Франция на юг.
С население от 549 680 души  и обща повърхност от 2586 km², Люксембург е измежду най-малките суверенни страни в Европа.
Люксембург е конституционна монархия. Страната е член на Организация на обединените нации, Съвета на Европа, Европейския съюз, НАТО и Бенелюкс.
Люксембург е наследствена конституционна монархия. Според конституцията от 1868 година изпълнителната власт се разпределя сред Великия херцог и кабинет, отпред на който стои министър-председателят.
Законодателната власт се упражнява от еднокамарен парламент, избиран непосредствено на всеки пет години. Държавният съвет, състоящ се от 21 пожизнено назначавани от Великия херцог членове, има съветническа функционалност при писането на законите.
Великото херцогство Люксембург е с представителна народна власт, формата на ръководство е конституционна монархия. Ръководи се от министър-председател и от Камара на депутатите, в която се разискват и гласоподават законите. Съществува Държавен съвет.
Люксембург е многоезична страна. В всекидневието се приказва на люксембургски език, по генезис немски (франконски) акцент, който от 1984 година е формален в страната. В началните учебни заведения се преподава най-вече на немски, а в гимназията се минава съвсем напълно на френски. За настоятелен и административни цели се употребява главно френски. И трите езика са публични.
Добрият витален стандарт (първо място по приход на глава от популацията в света) и разположението на страната в сърцето на Европа притеглят доста чужденци, които наброяват над 35% от популацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР