Великотърновското село Никюп ще се побратимява със село в Северна

...
Великотърновското село Никюп ще се побратимява със село в Северна
Коментари Харесай

Никюп се побратимява със село в Северна Франция

Великотърновското село Никюп ще се побратимява със село в Северна Франция.
 selo1  selo2  selo3
Официално договорът за другарските взаимоотношения ще се подпише през май, когато делегация от село Ондувил ще дойде у нас.Това заяви кметицата на Никюп Йорданка Атанасова.

„До този контакт се стигна с помощта на едно семейство пенсионери от Франция, които доста харесват България.През 2013 година се срещнах инцидентно с Моник и Жан Жак Дюфо, които посетиха древноримския град Никополис пъкъл Иструм и Никюп. Разменихме си електронните адреси и от този момент стартира дейна преписка. Тогава те ме свързаха и с кмета на тяхното село – Жан Клод Роланд, и бях поканена през май тази година да посетя Ондувил“, описа Атанасова.

Тя се срещнала с кметския екип, с който разговаряли за локалното самоуправление в двете страни, за бюджетите на обитаемоте места, за инфраструктурата. Тя била посрещната сърдечно и се впечатлила, че на всички места участвало българското знаме. По думите й селото, което се намира в Северна Франция, било доста уредено и с отлична инфраструктура. Там работи и фабрика за хигиенични артикули, която била една от водещите по качество в света. Съвсем неотдавна кметицата получила като подарък оттова кашони с бели, зелени и червени салфетки, с цел да аранжира по празници българския трибагреник.

Атанасова добавя, че ръководството в селото е по-различно от българските села. Управата се състои от кмет и двама заместник- кмета, които пък съветват 11-членен екип от съветници на доброволни начала. Моник Дюфо е една от съветничките на кметския екип.

Йорданка Атанасова към този момент е подготвила проектодоговора за побратимяване и го е изпратила за утвърждение на френските си сътрудници, като чака окончателния му вид на 10 януари. Според нашето законодателство, тя ще внесе до кмета на Велико Търново Даниел Панов документа, с цел да я упълномощи да го подпише, а най-после Общинският съвет ще го утвърди на сесия.

„В това отношение кметовете на селата във Франция са самостоятелни да подписват такива документи“, уточни Атанасова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР