Великотърновски граждани, живеещи от 30 години в САЩ, се възмутиха

...
Великотърновски граждани, живеещи от 30 години в САЩ, се възмутиха
Коментари Харесай

Българи, живеещи в САЩ се върнаха с приятели във Велико Търново и какво да видят

Великотърновски жители, живеещи от 30 години в Съединени американски щати, се възмутиха от типа на улиците в града. Съпрузите довели свои американски другари в родния си град и споделят прекарванията си. Ето какво написаха те в своето писмо, оповестено от в. " Борба ":
" Аз и брачният партньор ми сме великотърновски жители, живеещи от 30 години в Съединени американски щати. Често посещаваме България и водим другари да покажем гордо какъв брой красива е страната ни. Аз персонално съм с туристическо обучение и имам користолюбие към туризма и историята на България и родния ми град. Тази година, 2017-а, дойдохме с другари във Велико Търново особено за Деня на Независимостта. Разхождайки се из старите улици, възстановявайки си детските мемоари, не можех да не виждам неуредиците (меко казано), с които задграничният екскурзиант всекидневно се сблъсква! Гостите ни задаваха въпроса: „ Кметът на Велико Търново не върви ли по тези улици, с цел да види какво става по тях? “. Колко малко е нужно виновните лица, които също живеят в този град, да „ виждат “ и се погрижат за някои дребни ремонти, биещи на очи, тук не става въпрос за огромни планове! Дори самите жителите могат да бъдат проведени за сходна помощ!



Ще изброя единствено няколко от тези най-очебийни нередности (прилагам и фотоси на някои от тях), уповавам се да бъдат „ видяни “ от съответните организации. Те съставляват проблем за сигурността на жителите!

НОСЕЩАТА СТЕНА НА УЛИЦАТА ПРЕД КЪЩАТА С МАЙМУНКАТА НА КОЛЬО ФИЧЕТО

е грозно леке – първото нещо, което виждат туристите, излизащи заран от хотелите насреща, и на което вършат фотоси. Това е тяхното първо усещане от града! Това е на централната улица,
 Стената пред Къщата с маймунката Стената пред Къщата с маймунката
до значима автобусна спирка, там всекидневно минават коли и пешеходци и е място, където всеки екскурзиант, българин или чужденец се стопира да види историческата забележителност.

ОГРОМЕН ПЪТЕН ЗНАК

(и значим при това), намиращ се наоколо до един от главните площади в града, „ Велчова завера “, от близо 10 години е подложен на рисково ниска височина на очите и главите на стотиците пешеходци, които минават около него, и като че ли преднамерено стеснява пешеходната пътека. Един от многото парадокси в България – всичко, което се прави, да бъде не в услуга, а срещу жителя.

БИВШЕТО ИГРИЩЕ „ ЕТЪР “

също в центъра на града, сега е обрасло в големи високи плевели, с нахвърляни циментови плочи, съборени неизвестно от коя солидна ограда. Всеки екскурзиант, приближаващ в града, отива до Стамболовия мост и оттова до Паметника на Асеневци, където се сблъсква с тази грозна картина! А с това, което има в наличност – многогодишните дървета, тенис кортовете, може да бъде един прелестен парк!

ВЛАКЧЕТО, КОЕТО ОБИКАЛЯ ЦАРЕВЕЦ

е една прелестна концепция. Но и там се сблъскахме с една недогледана неправда. На таблото при началната му спирка е показан маршрутът, откъдето се минава и надлежно кои монументи екскурзиантът ще види. Но когато се качихме, минахме единствено през някои от тях и през множеството време се движехме по неприветлив и замърсен път и крайни занемарени покрайнини на В. Търново. Съответно пропуснахме някои от главните монументи, показани на таблото. А до момента в който пътувахме, в очакване да чуем нещо за историята на града от мощно гърмящата радиоуредба, ние чухме единствено бързи танцувални песни, несъответстващи с ситуацията.

НЕДОВЪРШЕНИ СТЪЛБИ В СЕВЕРОЗАПАДНИЯ ЪГЪЛ НА ПАРКА „ МАРНО ПОЛЕ “ И МЯСТО НА УЛ. „ ГУРКО “

където в миналото е имало стълби, а в този момент е просто сипей…

Възмутително е, в случай че никой до момента не е забелязал и показал тези „ дребни “ нередности, някои от тях са към този момент от години!

И най-после желая да предложа нещо, в което всички живеещи, работещи и обичащи този град биха се присъединили – да се изпращат фотоси на сходни „ дребни “ нередности, които виновните органи просто „ не виждат “, и по този метод да се включим в едно общо облагодетелстване на града.

До скоро идване в България:

Виржиния Ковачева "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР