Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически максимум, пише вестник

...
Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически максимум, пише вестник
Коментари Харесай

Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически максимум


Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически най-много, написа вестник " Ведомости ", като се базира на резултатите от анкета на самостоятелния Център Левада.

Броят на руснаците, уверени, че съветският народ има изключително значение в света, е най-високият, откогато се вършат проучвания на публичното мнение - 64 % от интервюираните. Едва 32 % са на мнение, че руснаците са като всеки различен народ.

За съпоставяне през 1992 година за особената роля на руснаците в международната история говореха единствено 13 %, отбелязва " Ведомости ".

Максимум е достигнал и делът на съветските жители, които считат, че Русия е велика страна - 72 % (преди година те са били 64 процента).

Социоложката Карина Пипия от Центъра Левада изяснява тези резултати с " ехото от посткримската готовност ".

" Ако в отношението към институциите на властта тази мобилизационна наклонност в сегашния миг е спряла и оценките последователно се възстановяват, като се изключи оценката за президента, то във връзка с националното съзнание и горделивост тя е по-устойчива ", показва социоложката.

По думите й растежът на великодържавническите настроения може да се преглежда като реакция на " несправедливата антируска политика на страните от Запада, която консолидира публичното мнение против враговете през последните три години ". Пипия назовава новата наклонност " предпазен шовинизъм ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР