Великобритания за пръв път в историята си ще отбележи 70

...
Великобритания за пръв път в историята си ще отбележи 70
Коментари Харесай

Британците с допълнителен почивен ден за платинения юбилей на Елизабет II

Великобритания за пръв път в историята си ще означи 70 години от ръководството на монарх през 2022 година, оповестиха ТАСС и Би Би Си.

На 6 февруари 2022 година ще се навършат 70 години от началото на ръководството на кралица.

Платиненият празник ще бъде маркиран с четиридневни мероприятия от 2 до 5 юни 2022 година в страната и в чужбина, съчетаващи обичаи и актуалност. Трети юни ще бъде спомагателен почивен ден, оповестиха от английското министерство на цифровите технологии, културата, медиите и спорта, предава Българска телеграфна агенция.

По мотив рекордното по дълготрайност ръководство на кралицата ще бъде основан орден "Платинен празник ", който ще бъде връчван на държавни чиновници, представители на въоръжените сили и други Традицията е от времето на ръководството на кралица Виктория (1819-1901), когато е основан орден в чест на петдесетата годишнина от ръководството й.

"Платиненият празник на Нейно величество ще се трансформира в в действителност исторически миг ", съобщи министърът на културата Оливър Даудън. Четиридневният юбилеен уикенд ще съчетае "британското церемониално величие с изкуството и технологиите, ще сплоти цялата нация и английската общественост в символ на почитание към ръководството на Нейно величество ", посочи той.

Кралицата се надява колкото е допустимо повече хора да се причислят към чествананията, оповестиха от Бъкингамския замък.

През април тази година Елизабет Втора навърши 94 години. Тя е най-дълго управлявалият монарх в историята на Англия и най-дълго управлявалият жив монарх в света. През септември 2015 година тя мина върха на кралица Виктория по дълготрайност на престояване на английския трон. След гибелта на краля на Тайланд Пумипон Адулядет (1927-2016) тя зае челно място измежду живите монарси в света по дълготрайност на ръководство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР