Великобритания влиза в рецесия, твърдейки, че Русия е виновна. С

...
Великобритания влиза в рецесия, твърдейки, че Русия е виновна. С
Коментари Харесай

Великобритания я настига идеалната буря

Англия влиза в криза, потвърждавайки, че Русия е отговорна. С тези думи министърът на финансите Джереми Хънт, прикани сънародниците си да посрещнат икономическата стихия. Трябва да се разбере, че първата вълна мина през острова в края на септември. Тя беше провокирана от дейностите на предходния министър-председател Лиз Тръс. Почти 30 милиарда лири бяха пометени в бездната с един размах. Тези пари бяха изразходвани за стабилизиране на английския финансов пазар. Министърът на финансите в сянка в опозицията Рейчъл Рийвс счита, че в този момент на популацията на страната е показана " сметката за икономическото кръвопролитие ", осъществено от Лиз Тръс и нейния екип.

Службата за бюджетна отговорност, която се занимава с самостоятелен разбор на положението на обществените финанси и стопанската система на Англия, предвижда, че рецесията ще продължи до края на 2024 година и действителните приходи на популацията ще паднат с повече от седем %, към половината милион души ще останат без работа. Това са най-лошите индикатори от средата на предишния век насам. Ясно е, че в такава обстановка е комфортно и елементарно за английския кабинет да упреква Русия. Но тук няма директна връзка, с изключение на политиката на самата Англия за удължение на украинския спор, налагане на наказания на Русия и занемаряване на съветските въглеводороди. Отделно стои саботажът на “Северни потоци ”, присъединяване в който Лондон изрично отхвърля.

В реалност Англия е изправена пред цялостен набор от фактори. На първо място, това е Брекзит. Базираният в Лондон Център за европейска промяна пресмята, че стопанската система на страната се е забавила с 5,2% за една година спрямо растежа, който би отбелязала, в случай че беше останала в Европейски Съюз и е отбелязала загуби от над 30 милиарда лири. Освен това по време на пандемията държавният дълг на Англия се е нараснал с повече от 400 милиарда и през днешния ден е над 99% от Брутният вътрешен продукт на страната. Голяма част от тези заеми се ръководят от Риши Сунак, който по това време е министър на финансите. И най-после, енергийната рецесия. Той започва във Англия през лятото на 2021 година, доста преди началото на военните дейности в Украйна. Това беше предшествано от дълга застоялост в английската стопанска система, която стартира със международната рецесия през 2008 година Всичко това докара до там, че британците навлязоха в рецесията преди сътрудниците си на континента и се чака последни да излязат от нея.

Тази седмица инфлацията на Острова счупи 40-годишен връх и доближи 11,1%. Икономистите напомнят рецесията от 1976 година, когато Англия трябваше да се обърне към МВФ за финансова помощ. Тогава МВФ отпусна рекордната за времето сума от 3,9 милиарда $ за избавяне на английската стопанска система по това време, само че в подмяна изиска понижаване на обществените разноски и понижаване на бюджетния недостиг с 20% и Лондон трябваше да се съгласи с това. Правителството на Сунак през днешния ден счита инфлацията за зложелател номер едно и приканва страната да одобри „ сложните решения “, взети от неговия кабинет.

Управляващите консерватори, които изредиха трима министър председатели за по-малко от шест месеца, направиха още един зигзаг тази седмица. В четвъртък министърът на финансите Джеръми Хънт разгласи нови бюджетни параметри. Планът му планува 30 милиарда лири съкращения на държавните разноски и 25 милиарда лири нараствания на налозите. Очаквано измежду приканените да затегнат коланите реакцията на сходно предложение беше отрицателна. „ На Хънт му лиши по-малко от час, с цел да издаде смъртна присъда за очакванията нацяло потомство “, разяснява “Телеграф ” незабавно след отчет на канцлера, обяснявайки мрачното си умозаключение, че междинната класа би поела главната тежест. Изчисленията на аналитичния център Фондация “Резолюшън ” демонстрират, че английските служащи живеят в интервал на застоялост на действителните приходи, те ще съумеят да доближат „ предкризисното “ равнище от 2008 година, в най-хубавия случай през 2027 година

Сред британците от ден на ден се убеждават от персонален опит, че рецесията не е небивалица. Заради високите цени на електрическата енергия дребните и междинни предприятия се затварят тук и там - това е изключително видимо в провинциалните градове. Собствениците на дребни компании, които ремонтират и сменят газови котли, се оплакват на всички места, че имат внезапен спад в броя на клиентите: всички пестят пари, някои даже не включват отоплението в домовете си, с цел да понижат сметките, защото есента тази година беше много топла. Но студеното време към този момент стартира да настава. С 20 на 100 от април ще се вдигне таванът на цената на употребяваната електрическа енергия за популацията - това е и част от оповестения от държавното управление проект за понижаване на разноските.

Премиерът към този момент сподели на британците: „ Не би трябвало да чакаме страната да реши всички проблеми “. Сунак, чието фамилно положение възлиза на към милиард лири, е упрекнат, че просто не схваща по какъв начин живее останалата част от страната. Няма да му се размине, всичко ще му бъде обяснено доста скоро. Профсъюзите в този момент са по-активни от всеки път. В средата на декември ще стартират стачки на държавни чиновници: чиновници на Министерството на превоза, Граничната организация и Министерство на вътрешните работи като цяло. Те ще продължат един месец и ще бъдат един от най-неприятните дарове по коледните празници, чакат се спирания в работата на транспортни възли, пристанища и летища. Генералният секретар на Съюза на държавните чиновници Марк Сервотка изрази главните претенции - това е нарастване на заплатите в сходство с инфлацията и промяна на пенсиите: " Членовете на нашия профсъюз не са удовлетворени. Те избавиха страната по време на пандемията, само че вместо признателност, държавното управление им демонстрира равнодушие. "

Правителството даде обещание да не понижава разноските за системата на опазването на здравето и даже да добави малко, с цел да избави английската медицина от систематична рецесия, която продължава няколко години. Но тези обещания са посрещнати с иронична усмивка: " Поради инфлацията националната здравна система към този момент е изгубила седем милиарда лири тази година. Разпределените спомагателни 3,3 милиарда не покриват половината от тази загуба ", написа лекар Рейчъл Кларк. За първи път в над 100-годишната си история Професионалният профсъюз на медицинските сестри към Кралския лицей по медицински сестри разгласи стачка, с цел да изиска нарастване на заплатите с 5 % над показателя на потребителските цени, който беше 14,2 % през октомври. Тоест в действителност става дума за нарастване на заплатите с една пета (20 на сто) - тъкмо с какъв брой, съгласно изчисленията на консултантската организация “Лондон Економикс ”, са намалели приходите на професионалните медицински сестри във Англия за предишните 10 години.

Правителството към момента не има намерение да прави отстъпки. Министърът на опазването на здравето Стивън Баркли сподели, че нарастването „ ще ускори инфлацията, която се опитваме да ограничим “. Отговорът на синдиката не закъсня: „ Британската система за опазване на здравето и обществена отбрана е в рецесия - чакането за здравна помощ бие всички върхове, изви се голяма опашка от хора, които не могат да получат консултация със експерти с месеци, следва зима. Медицински сестри пагубно не доближават, което се прояви по време на пандемията. Днес в системата на опазването на здравето и общественото обезпечаване има към 60 000 незаети места. " Тази есен във Англия беше регистриран антирекорд: пациентите трябваше да чакат реда си за кола за спешна помощ 12 часа.

Предстоящата зима дава обещание да бъде гореща за английския кабинет поради митингите. Правителството на Сунак се надява да ограничи инфлацията, само че не е несъмнено, че препоръчаните от кабинета ограничения ще доведат до задачата. Някои икономисти са на мнение, че това не е задоволително „ за възобновяване на доверието в кредитоспособността на Англия “. Други, в противен случай, считат, че несъразмерното редуциране на разноските и увеличението на налозите ще влошат така и така спешната обстановка. Пол Джонсън, шеф на основания в Лондон Институт за фискални проучвания, го изрази малко: „ Истината е, че ставаме доста по-бедни и това е дълго, мъчно и неприятно пътешестване “.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР