Великобритания вече достави на въоръжение първите четири (от общо 138

...
Великобритания вече достави на въоръжение първите четири (от общо 138
Коментари Харесай

The Daily Telegraph: САЩ и Британия се опасяват, че заради Турция секретите на F-35 могат да попаднат при руснаците

Англия към този момент достави на въоръжение първите четири (от общо 138 броя) едва забележимите от радари американски изтребители F-35, само че управляващите от двете страни на Атлантика се безпокоят секретната технология да не се окаже в ръцете на Русия. Това написа The Daily Telegraph в обявата на Доминик Нихълс „ British stealth fighters at risk if Turkey buys Russian missile system”.

Причината е, че Турция желае да получи освен американските изтребители, само че и новия съветски ЗРК С-400. Между двете системи неизбежно ще има информативен продан и специалистите се притесняват да не изтече информация за уязвимостта на F-35 в Русия, прецизира изданието.

Американският сенатор Крис Ван Холен към този момент предложи на законодателно ниво да бъде спряна продажбата на самолети за Анкара, до момента в който там не се откажат от съветските ракетни системи.

Членът на специфичния комитет на английския парламент по въпросите на защитата Марк Франсуа декларирал пред The Daily Telegraph: „ Обединеното Кралство влага големи средства в F-35, частично особено поради дребната забележимост. Ние не желаеме тази дарба да бъде компроментирана посредством продажбата на С-400 за Турция.”

Според него, този поврат на събитията евентуално ще провокира безпокойствие в английското МО, защото е „ изцяло очевидно”, че Русия е заинтересувана от приемането на такава информация. / БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР