Великобритания вече десет дни е в пълна блокада, но на

...
Великобритания вече десет дни е в пълна блокада, но на
Коментари Харесай

80% помощ за заплатите: Как Великобритания спасява бизнеса

Англия към този момент 10 дни е в цялостна обсада, само че на 4 април бе регистриран най-големият брой на жертвите за ден от началото на пандемията от новия ковид. Прогнозата на организация Fitch е за спад на Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство от 3.9% през 2020 година. Подобно на всички водещи стопански системи и английската е притисната до стената. Как обаче Англия избавя бизнеса?

Още при започване на изключителното състояние английското държавното управление разгласи пакет от 10 ограничения за подкрепяне обществените услуги, хората и бизнеса през периодa на рецесията, породена от COVID-19.

Запазване на работните места

За период от три месеца, считано от 1 март, работи схемата за подкрепяне бизнеса и опазване на работните места. Тя е предопределена да подкрепя работодателите, чиито интервенции са мощно наранени от ковид.

Работодателите могат да получат от страната подкрепяне, равна на 80% от разноските им за заплати на чиновниците, които са в отпуск. Таванът на финансовата помощ за всеки чиновник е до 2500 лири месечно. Към държавната помощ са включени и осигурителните вноски, както минималните наложителни пенсионни вноски.

Отделно е пусната и скица за разпределяне на заеми, предопределена за компании, които изпитват усложнения с настоящите парични потоци. Правителството подкрепя бизнеса и посредством отсрочване на заплащанията на дължимия Данък добавена стойност за период от три месеца.

За самонаетите лица също е планувана държавна дотация на стойност 80% заявения им месечен приход, като таванът още веднъж е 2500 лири на месец. Схемата работи в период от три месеца, само че в случай че е належащо, може да бъде удължена.

Малките компании с под 250 чиновници щe употребяват също подкрепяне под формата на погашение на болнични на чиновници, инфектирани с COVID-19. Предстои и оповестяването на данъчни облекчения за хотелиери, ресторантьори, търговци на дребно. За наемодателите пък е планувана скица за погашение на държавна помощ, която може да доближи до 25000 лири на парцел.

Достъп до кредитиране

Британското държавно управление разгласи също по този начин, че ще издаде 80% гаранция по заеми в размер до 25 млн. лири, предопределени за едрия бизнес - компании с годишен оборот сред 45 и 500 млн. лири. Това дава убеденост на банките да отпускат заеми на доста повече предприятия, които са наранени от ковид.

Заемите ще се оферират при пазарни лихвени проценти. От банките въпреки всичко се изисква да правят нормалните си инспекции за кредитен риск. Тази скица разрешава на кредиторите съответно да подкрепят предприятия, които са били жизнеспособни преди експлоадирането на COVID-19, само че в този момент са изправени пред обилни усложнения с паричния поток и без кредитиране бизнесът им ще бъде нежизнеспособен в кратковременен проект.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР