Великобритания трябва да се ангажира до 2050 г. да сведе

...
Великобритания трябва да се ангажира до 2050 г. да сведе
Коментари Харесай

Великобритания трябва да сведе до нула емисиите на парникови газове през 2050 г.

Великобритания би трябвало да се ангажира до 2050 година да сведе до нула излъчванията на парникови газове, се споделя в отчет на английски климатолози и държавни специалисти, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. Докладът е поръчан от държавното управление предходната година.

Англия си бе сложил за цел понижаване с 80 % на парниковите излъчвания до 2050 година спрямо равнищата от 1990 година Но съгласно природозащитници тази цел няма да докара до осъществяване на поетите в Париж през 2015 година задължения за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Обединеното кралство може да прекрати приноса си към световното стопляне до 30 години, като си сложи амбициозна нова задача за понижаване на излъчванията на парникови газове до нула през 2050 година спрямо равнищата от 1990 година, споделя в отчета си Комисията за климатични промени. Новата цел е постижима при съществуващите технологии, само че може да бъде изпълнена, в случай че държавното управление ускори политиката си за климата, споделя комисията.

Според нея актуалната цел за изваждане от приложимост на новите бензинови и дизелови коли до 2040 година може да е прекомерно късна мярка и крайният период би трябвало да бъде изтеглен най-малко за 2035 година, а в случай че е допустимо и през 2030 година

Повече възобновимо и нисковъглеродно електричество ще бъде нужно, с цел да се реализира задачата, заложена в отчета и би трябвало да бъде възприета технология за хващане и за предпазване или потребление на излъчванията въглероден диоксид от промишлените браншове, се споделя в документа.

Домакинствата ще би трябвало да спрат отоплението с природен газ и да минат на нисковъглеродни други възможности, като водород или термопомпи, се акцентира в експертния документ.

В него се споделя, че британците би трябвало да бъдат насърчени да употребяват с към 20 % по-малко говеждо и агнешко и млечни артикули. Пътуванията по въздух ще би трябвало да бъдат понижени, до момента в който авиационният бранш не стартира да употребява нисковъглеродни горива като биогориво или пък когато пътуването по въздух бъде електрифицирано.

Цената на осъществяването на новите цели ще бъде към 1-2 % от английския Брутният вътрешен продукт или десетки милиарда паунда на година. Според комисията министерството на финансите би трябвало да изследва по какъв начин ще бъде финансиран екологичният преход. Цената на забавянето или на бездействието би била още по-висока, добавя комисията.

Преди новата цел за климата да бъде вписана в закон, би трябвало да има диспути в Народното събрание и приемане на проектозакон.

Председателят на комисията Крист Старк сподели, че в случай че Англия сложи нулева цел на парниковите излъчвания, това ще насърчи други страни да създадат същото.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР