Великобритания трябва да предложи решение, което да замести предпазната клауза

Великобритания трябва да предложи решение, което да замести предпазната клауза ...

Юнкер и Джонсън обсъдиха Брекзит на охлюви и сьомга.


Великобритания трябва да предложи решение, което да замести предпазната клауза в споразумението за Брекзит, но тя още не е представила предложения по спорните въпроси. Това съобщи Европейската комисия след днешната среща на премиера Борис Джонсън с председателя Жан-Клод Юнкер в Люксембург. След работния обяд с Юнкер, Джонсън беше приет и от премиера на Люксембург Ксавие Бетел. Британският премиер обаче не се появи на съвместната им пресконференция заради освирквания отвън.

Повече за работния обяд за Брекзит вижте от Десислава Апостолова.

© БГНЕС
Британски медии нарекоха днешния работен обяд между Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън "среща на върха за Брекзит на охлюви и сьомга". Това е традиционното меню в луксозния люксембургски ресторант "Букер Гарни", където двамата се срещнаха - за първи път, откакто Джонсън е премиер на Великобритания.

Пред многобройните журналисти в ресторанта в средновековната част на града, Джонсън каза, че е предпазлив по отношение на очакванията си, а Юнкер, че е "предпазлив оптимист".

Според британски източници Джонсън е склонен да приеме споразумението за оттегляне, ако бъде реивизирана предпазната мярка за ирландската граница. Пред британски медии през уикенда той коментира, че Лондон и Брюксел са постигнали напредък по въпроса. Той дори сравни себе си героя от комиксите Хълк, който винаги се измъква и побеждава.

В Брюксел са по-предпазливи. Министри, участващи в съвета по общи въпроси в Брюксел, коментираха днес, че все още очакват конкретни предложения от Великобритания.
Дидие Рейндърс - служебен министър на външните работи на Белгия: От страна на Евросъюза имаме споразумение. И сме го одобрили. Така че работим с такъв текст. Ако има искания, може би е възможно да направим нещо, но за момента не се опитваме да променяме собственото си предложение. Не се работи така. Редът е да получим от Лондон в следващите дни, седмици някакви нови идеи.
В средата на октомври лидерите на Европейския съюз се събират на среща на върха в Брюксел. Това е последния шанс за Великобритания да договори промяна в споразумението, приемлива и за двете страни и на 31 октомври да напусне ЕС със сделка.
Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън обсъдиха техническите преговори по БрекзитЖан-Клод Юнкер и Борис Джонсън обсъдиха техническите преговори по Брекзит
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер проведе в Люксембург работен обяд с британския премиер Борис Джонсън.

Източник: bnt.bg