Великобритания трябва да предложи решение, което да замести предпазната клауза

...
Великобритания трябва да предложи решение, което да замести предпазната клауза
Коментари Харесай

Юнкер и Джонсън обсъдиха Брекзит на охлюви и сьомга

Великобритания би трябвало да предложи решение, което да замести защитната уговорка в съглашението за Брекзит, само че тя още не е показала оферти по противоречивите въпроси. Това заяви Европейската комисия след днешната среща на премиера Борис Джонсън с ръководителя Жан-Клод Юнкер в Люксембург. След работния обяд с Юнкер, Джонсън беше признат и от премиера на Люксембург Ксавие Бетел. Британският министър председател обаче не се появи на взаимната им конференция поради освирквания извън.

Повече за работния обяд за Брекзит вижте от Десислава Апостолова.

 © БГНЕС
Британски медии нарекоха днешния работен обяд сред Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън " среща на върха за Брекзит на охлюви и сьомга ". Това е обичайното меню в първокласния люксембургски ресторант " Букер Гарни ", където двамата се срещнаха - за първи път, откогато Джонсън е министър председател на Англия.

Пред многочислените публицисти в ресторанта в средновековната част на града, Джонсън сподели, че е внимателен във връзка с упованията си, а Юнкер, че е " внимателен оптимист ".

Според английски източници Джонсън е податлив да одобри съглашението за отдръпване, в случай че бъде реивизирана защитната мярка за ирландската граница. Пред английски медии през уикенда той разяснява, че Лондон и Брюксел са постигнали прогрес по въпроса. Той даже съпостави себе си героя от комиксите Хълк, който постоянно се измъква и побеждава.

В Брюксел са по-предпазливи. Министри, участващи в съвета по общи въпроси в Брюксел, разясниха през днешния ден, че към момента чакат съответни оферти от Англия.
Дидие Рейндърс - длъжностен министър на външните работи на Белгия: От страна на Евросъюза имаме съглашение. И сме го одобрили. Така че работим с подобен текст. Ако има претенции, може би е допустимо да създадем нещо, само че за момента не се опитваме да променяме личното си предложение. Не се работи по този начин. Редът е да получим от Лондон в идващите дни, седмици някакви нови хрумвания.
В средата на октомври водачите на Европейския съюз се събират на среща на върха в Брюксел. Това е последния късмет за Англия да контракти смяна в съглашението, допустима и за двете страни и на 31 октомври да напусне Европейски Съюз със договорка.
 Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън разискаха техническите договаряния по Брекзит Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън разискаха техническите договаряния по Брекзит
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер организира в Люксембург работен обяд с английския министър председател Борис Джонсън.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР