Великобритания трябва да покаже солидарност с жителите на Хонконг, гласи

...
Великобритания трябва да покаже солидарност с жителите на Хонконг, гласи
Коментари Харесай

Светът е притеснен за Хонконг

Великобритания би трябвало да покаже взаимност с жителите на Хонконг, гласи заглавие на английския в. " Дейли телеграф ".

Правителствата на Англия, Австралия, Канада и Съединени американски щати показаха дълбока угриженост от новия закон за сигурността, който Пекин се готви да наложи на Хонконг.

"Думата "притеснение " обаче е слаба. Самото приемане на закона подкопава съглашението "една страна, две системи ", контрактувано сред Англия и Китай преди предаването на някогашната колония на Пекин. Разпоредбите му биха означавали завършек на автономията на града, като основават опцията хонконгски жители да бъдат съдени за политически закононарушения ", добави медията.

Пекин одобри противоречивия законопроект за националната сигурност в Хонконг

"Все по-голям брой английски депутати желаят държавното управление да заеме твърда позиция против Китай. Според тях Западът е спазвал дълго време "сделка с дявола ", толерирайки една тирания в името на международната търговия ", отбелязва консервативното английско издание. Но опитите на Пекин да употребява ковид, като посегне на демокрацията в Хонконг, до момента в който светът се бори с пандемия, появила се в самия Китай, трансформират обстановката.

"Дните на Хонконг като интернационален град с висока степен на автономност от континентален Китай наподобява са преброени ", гласи коментар на в. "Вашингтон пост ". Вчера китайският парламент удостовери решението за приемане на закон за националната сигурност, който третира като противозаконни дейности присъединяване в митинги и рецензиите против Пекин.

"Подобни стъпки, въпреки и предстоящи, са шокиращи за жителите на Хонконг и интернационалните корпорации, чиито азиатски клонове се намират в някогашната английска колония. Мнозина в Хонконг се притесняват, че Китай ще употребява новите разпореждания, с цел да сплашва и санкционира критици на държавното управление в Пекин ", акцентира американското издание.

"Това трансформира радикално обстановката както във връзка с върховенството на закона, по този начин и на правата и свободите на Хонконг ", съобщи Антъни Дапиран, живеещ в Хонконг юрист и създател на книгата "Горящ град: битката за Хонконг ". "Правителството на Китай постанова този закон през главата на градския парламент на Хонконг и в несъгласие с Основния закон ", акцентира той. "Този закон ще значи това, което Пекин желае да значи и това ще има съществени последици ", добави той.

Тази седмица жителите на Хонконг, протестиращи против проекта, се сблъскаха с полицейските сили за битка с безредиците. Стотици от тях бяха задържани, напомня в. "Вашингтон пост ".

Много западни държавни управления порицаха проекта, само че нито едно от тях не беше по-категорично от администрацията на Доналд Тръмп, която наподобява се готви да лиши Хонконг от специфичния му статут и да наложи други ответни ограничения против Пекин.

Съветник на Тръмп съобщи, че Китай прави огромна неточност по въпроса с Хонконг

През последните години китайското държавно управление последователно посягаше на автономията на Хонконг. През 2015 година арестува притежатели на книжарници, продавали заглавия, критикуващи Китайската комунистическа партия. Тази седмица беше препоръчан закон, забраняващ обидите към националния химн. Но новият закон е най-директното му деяние за подкопаване на автономията и вдишване на контрола над правосъдната система и структурите за сигурност. 23 години след началото на 50-годишното съглашение сред Англия и Китай, Пекин се готви да поеме контрола над основни елементи на правната система на града.

Много анализатори чакат държавното управление на Тръмп да анулира специфичния статут на Хонконг, което ще значи, че Съединени американски щати ще третират хонконгските предприятия и жители по същия метод, както китайските. Това значи, че хонконгските жители ще имат потребност от виза, с цел да пътуват до Съединени американски щати, както и че хонконгският експорт ще бъде обложен с мита, каквито Вашингтон наложи на китайския експорт по време на комерсиалната война, отбелязва в. "Вашингтон пост "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР