Великобритания скърби. Почина принц Филип - съпругът на кралица Елизабет

...
Великобритания скърби. Почина принц Филип - съпругът на кралица Елизабет
Коментари Харесай

Бъкингам в скръб: Съпругът на Елизабет II принц Филип почина на 99 години

Великобритания скърби. Почина принц Филип - брачният партньор на кралица Елизабет Втора, който беше до нея повече от 70 години.

Херцогът на Единбург през юни щеше да навърши 100 години.

Стотици британци започнаха да се стичат към Бъкингамския замък и към замъка Уиндзор, с цел да помълчат в респект или да оставят цветя.

На една от картичките някой просто беше написал: Искрени съболезнования, Ваше Величество.
Снимка: Getty Images
Тъгата на хората е обяснима. С принц Филип са свързани последните 75 години от историята на английското семейство.

Новината, която потопи в печал Англия - беше обявена в 12 часа и 1 минута на обяд в публично официално съобщение на Бъкингамския замък.

„ С дълбока тъга Нейно Величество Кралицата оповестява за кончината на обичания си брачен партньор, Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург. Негово кралско височество умря спокойно тази заран в замъка Уиндзор. “

С това известие завършва една ера и си отива знакова за няколко генерации персона. Принц Филип беше брачен партньор на кралица Елизабет II през последните 73 години. За него тя споделяше, че е " силата и лидерът " на нейния живот.

Първата реакция на тъжната вест пристигна от „ Даунинг стрийт “, където изказване направи английския министър председател Борис Джонсън.

„ Спомняме си за херцога на Единбург на първо място поради неговата поддръжка към Нейно Величество – кралица Елизабет Втора. Не единствено като нейн брачен партньор през всеки един ден от нейното царуване, само че и като нейна опора за повече от 70 години. Кралското семейство загуби не просто доста обичана и доста уважавана социална фигура, само че и безрезервен брачен партньор, горделив и любящ татко, дядо и… през последните години, прародител “, сподели Борис Джонсън, министър председател на Англия.

Принц Филип бе изписан от болница на 16 март. Там го лекуваха от зараза и претърпя сърдечна интервенция.

Филип Маунтбатън е роден на 10 юни 1921 година, на остров Корфу. Син на четвъртия наследник на гръцкия крал Георгиос I и на принцеса Алис Батенберг. С присъщото си възприятие за комизъм, той разказва себе си като " дискредитиран балкански принц без особени заслуги или оценки ", само че всички признават основната му роля в развиването на актуалната английска монархия.

След гибелта на принца на известната Би Ти тауър в Лондон се появи надписът - " Почивай в мир, сър ".

Във Англия е разгласен народен печал и всички държавни флагове са спуснати на половина. Смъртта на принца няма да промени линията за заместничество на английската корона.

От този миг стартира да работи строго написан протокол, който носи кодовото наименование „ Операция Форт Бридж “. За момента е ясно, че опелото на принца ще бъде в Уиндзор в катедралата „ Свети Георги “, а по негово предпочитание той ще бъде заровен на частна гала в градините Фрогмор, където почиват Кралица Виктория и Принц Албърт.

Принц Филип бешe извънредно обичан и почитан освен от английското общество, само че и от международния хайлайф.

След новината за неговата гибел последваха хиляди реакции в обществените мрежи.

Съболезнования изпратиха множеството европейски кралски фамилии, както и европейски и международни водачи.

В съболезнователно писмо българският президент Румен Радев показва, че херцогът на Единбург ще бъде запомнен като високо уважаван, деен държавник и активист във Англия, в Британската общественост и в света.

" Тъжно е да чуя за гибелта на Негово Кралско Височество принц Филип ", написа ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Реакция пристигна и от Американския конгрес. " Животът на принц Филип се отличаваше с вдъхновяваща нравственос на всеотдайна работа " , написа ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР