Великобритания ще създаде специална институция, която да се грижи за

...
Великобритания ще създаде специална институция, която да се грижи за
Коментари Харесай

Великобритания ще създаде специален орган за безопасността на журналистите

Великобритания ще сътвори специфична институция, която да се грижи за сигурността на публицистите. Това заяви министърът на цифровизацията, културата, медиите и спорта Джеръми Райт по време на световната конференция за свободата на медиите.

Целта на новата комисия ще бъде да изследва с каква отбрана се употребяват медиите в страната в този момент и да обмисли по какъв начин да я усили.

" На фона на увеличаващата се дезинформация и закани против медиите самостоятелната и мощна преса на Англия е фар на свободата, която държавното управление е дало обещание да поддържа и закриля ", сподели Райт.

Решението на кабинета идва, откакто през април Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) предложи на страните членки да подхващат ограничения в тази посока. ОССЕ планува такива национални комисии да се състоят от представители на прокуратурата, полицията и журналистическите сдружения. България също е част от ОССЕ.

Броят на публицистите, убити поради работата си, е скочил съвсем двойно през 2018 година, сподели годишният отчет на Комитета за отбрана на публицистите. Базираната в Ню Йорк организация е открила, че до 14 декември 2018 година в света са убити минимум 53-ма публицисти, като 34-ма от тях са станали жертва на възмездие поради работата си, до момента в който през 2017 година убийствата за възмездие са били 18 от общо 47-те, документирани от комитета.

В последните няколко години голям брой правозащитни организации сигнализират, че публицистите са подложени на невъобразим напън и тормоз даже в страни, считани за бастиони на свободата на словото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР