Великобритания ще напусне Европейския съюз в 23 часа на 31

...
Великобритания ще напусне Европейския съюз в 23 часа на 31
Коментари Харесай

Транспортният бранш след Брекзит

Великобритания ще напусне Европейския съюз в 23 часа на 31 януари, само че ще продължи да съблюдава законодателството на общността през идващите 11 месеца. Според българския транспортен отрасъл излизането на Обединеното кралство от единния пазар и митническия съюз ще се отрази отрицателно на целия стопански бранш, в случай че след 2020 се вкарат гранични режими и митнически инспекции.

Над милиард 189 млн. евро е бил стокообменът с Англия през 2018-а, а единствено за полугодието на миналата година той е възлизал на 577 млн. Дали тези индикатори ще се влошат зависи от идните договаряния сред Брюксел и Лондон.

Българският бизнес, изнасящ продукция за Обединеното кралство, е обезпокоен дали в границите на тази една гратисна година ще бъдат контрактувани преференциални и за двете страни търговски правила.

Кирил Янкулов повече от 10 години е продуктов управител на водеща у нас компания за търговия на дървесина и артикули от дърво. Най-големите им клиенти създават мебели, офис обзавеждане и подови настилка за Обединеното кралство. Признава, че неяснотите към идните търговски договаряния се отразяват отрицателно на бизнеса.
Кирил Янкулов- продуктов управител: " В рамките на преходния интервал, след настъпването на Брекзит, в случай че комерсиалните правила станат неподходящи, се чака, преди влизането им в действие доста високо равнище на поръчки и надлежно запасяване за известно време на контрагентите на острова ". И по-късно ще се търсят други способи на доставяне, което може да значи и влошена конкурентна обстановка за европейските производители.
Притеснени са и спедиторите - хората, който вършат връзката сред търговци, превоз и крайни клиенти.
Георги Минчев - Национално съдружие на българските спедитори: Очакваме възобновяване на един пълностоен митнически, граничен и всевъзможен различен режим и надзор по границите. Нещо, което ще вдигне единствено по себе си себестойността на транспортите, ще понижи скоростта на доставките и несъмнено ще се отрази и върху цените на крайните клиенти.
Българските превозвачи се притесняват, че въвеждането на митнически режим и квоти ще ги направи неконкурентоспособни на огромните страни в Европейски Съюз, граничещи с острова.
Йордан Арабаджиев: Това ще бъде доста сериозен удар върху българските превозвачи, тъй като ние имаме сериозен дял в транспортите с Обединеното кралство и въвеждайки разрешителни режими, граничен надзор, това при всички положения ще накара българските превозвачи да не бъдат конкуретоспособни на европейския пазар.
На другия полюс са автобусните превозвачи.
Емил Савев - търговски управител в автобусна компания за интернационалните транспорти: " Има и добра вест за нашите клиенти и тя е, че цените няма да бъдат увеличени, защото напускането на Англия от Европейски Съюз няма да докара до нови налози, такси и други такива.
Министърът на превоза увери, че всички държавни институции, виновни за бранша, са в непрекъсната връзка с посолството на Обединеното кралство и имат подготвеност за пускане на договаряния за двустранни съглашения, в случай че се наложи.
Росен Желязков - министър на превоза: До август месец разпоредбите остават такива, каквито са и сега. Т.е. във връзка с дееспособност, допускане, пресичане на границата на страните членки, директните транспорти.
А въпреки това в случай че се наложат двустранни спогодби, до края на август месец ние да ги подготвим, само че нямаме правото обаче да ги приемем, т.е. те няма да бъдат в действие.

Разводът на Англия с Европейски Съюз ще бъде реалност след дни. Остава въпросът изгодите ли ще са повече или вредите за българския транспортен отрасъл.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР