Великобритания ще екстрадира в САЩ основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж,

...
Великобритания ще екстрадира в САЩ основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж,
Коментари Харесай

Помпейо: Джулиан Асандж ще бъде екстрадиран в САЩ

Великобритания ще екстрадира в Съединени американски щати създателя на " Уикилийкс " Джулиан Асандж, с цел да бъде съден за шпионаж, съобщи Франс прес.

Агенцията се базира на изявление на американския държавен секретар Майк Помпейо, оповестено през вчерашния ден от еквадорския вестник " Универсо ".

" Вече направихме искане и той ще бъде екстрадиран в Съединени американски щати, където ще бъде съден. Не мога да дам повече информация, само че държавното управление ми е на мнение, че е значимо този човек, основал риск за целия свят и изложил на заплаха американски бойци, да бъде глобен от правораздаването ", съобщи Помпейо, който се срещна оня ден с еквадорския президент Ленин Морено при своя аудиенция в Еквадор.

Британският заместник-министър на външните работи Алан Дънкан съобщи преди към една седмица, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страната, където може да бъде наказан на гибел, напомня Франс прес.

Американското правораздаване упреква Джулиан Асандж в шпионаж и упорства той да бъде екстрадиран. Съдебното съвещание във Англия, при което ще бъде прегледано американското искане за екстрадиция, е планувано за края на февруари следващата година, осведоми Българска телеграфна агенция.

Американското федерално правораздаване ползва смъртното наказване за закононарушения, за които то е планувано, измежду които е и шпионажът.

В Съединени американски щати са повдигнати 18 разнообразни обвинявания против Асандж, като в случай че бъде приет за отговорен по всички тях, общата дълготрайност на наказването му може да доближи към 175 години затвор.

Повечето от обвиняванията са свързани с намираната и популяризирана от Асандж посредством " Уикилийкс " класифицирана информация. " Уикилийкс " разгласява през 2010 година стотици хиляди военни и дипломатически документи, напомня Франс прес.

Асандж в продължение на седем години се възползваше от предоставеното му от Еквадор право на леговище и живееше в еквадорското посолство в Лондон. Еквадорското държавно управление обаче анулира правото му на леговище и на 11 април английската полиция задържа създателя на " Уикилийкс " с утвърждението на еквадорските управляващи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР