Великобритания ще екстрадира в САЩ основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж,

...
Великобритания ще екстрадира в САЩ основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж,
Коментари Харесай

Джулиан Асандж ще бъде екстрадиран в САЩ

Великобритания ще екстрадира в Съединени американски щати създателя на "Уикилийкс " Джулиан Асандж, с цел да бъде съден за шпионаж, съобщи Франс прес.

Агенцията се базира на изявление на американския държавен секретар Майк Помпейо, оповестено през вчерашния ден от еквадорския вестник "Универсо ". "Вече направихме искане и той ще бъде екстрадиран в Съединени американски щати, където ще бъде съден. Не мога да дам повече информация, само че държавното управление ми е на мнение, че е значимо този човек, основал риск за целия свят и изложил на заплаха американски бойци, да бъде глобен от правораздаването ", съобщи Помпейо, който се срещна оня ден с еквадорския президент Ленин Морено при своя аудиенция в Еквадор.

Британският заместник-министър на външните работи Алан Дънкан съобщи преди към една седмица, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страната, където може да бъде наказан на гибел, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес. Американското правораздаване упреква Джулиан Асандж в шпионаж и упорства той да бъде екстрадиран. Съдебното съвещание във Англия, при което ще бъде прегледано американското искане за екстрадиция, е планувано за края на февруари следващата година.

Американското федерално правораздаване ползва смъртното наказване за закононарушения, за които то е планувано, измежду които е и шпионажът. В Съединени американски щати са повдигнати 18 разнообразни обвинявания против Асандж, като в случай че бъде приет за отговорен по всички тях, общата дълготрайност на наказването му може да доближи към 175 години затвор.

Повечето от обвиняванията са свързани с намираната и популяризирана от Асандж посредством "Уикилийкс " класифицирана информация. "Уикилийкс " разгласява през 2010 година стотици хиляди военни и дипломатически документи, напомня Франс прес.
Асандж в продължение на седем години се възползваше от предоставеното му от Еквадор право на леговище и живееше в еквадорското посолство в Лондон. Еквадорското държавно управление обаче анулира правото му на леговище и на 11 април английската полиция задържа създателя на "Уикилийкс " с утвърждението на еквадорските управляващи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР