Великобритания се присъедини към Германия, като също разкритикува решението на

...
Великобритания се присъедини към Германия, като също разкритикува решението на
Коментари Харесай

Лондон и Берлин не приемат френската заплаха към Меркосур

Великобритания се причисли към Германия, като също разкритикува решението на френския президент Еманюел Макрон да блокира комерсиалното съглашение сред Европейския съюз и южноамериканския стопански блок Меркосур, за да окаже напън върху Бразилия и да я накара да овладее горските пожари в Амазония.

В петък Макрон направи изненадващо изказване, че е взел решение да блокира съглашението ЕС-Меркосур и упрекна бразилския президент Жаир Болсонаро, че лъже, че понижава рисковете за климатичните промени.

Британският министър председател Борис Джонсън, който кацна в събота в морския курорт Биариц, където френският президент е хазаин на срещата на върха на страните от Г-7, разкритикува позицията му. Само ден преди този момент и немският канцлер Ангела Меркел направи същото от Берлин.

" Някои хора си намират всевъзможни извинения единствено и единствено с цел да се намесят в търговията и да осуетят споразуменията ни. Не желая да ставам очевидец на сходни неща ", сподели Джонсън, представен от Ройтерс.

Късно в петък представител на Меркел разгласи, че решението да не се подписа комерсиално съглашение със страните от Меркосур - Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай " не е подобаващ отговор на това, което сега се случва в Бразилия ".

" Неподписването на съглашението с Меркосур няма да помогне да се ограничи унищожаването на горите в Бразилия ", добави немският представител.

От френска страна прецизираха, че Макрон разяснил на Меркел позицията си.

Припомняме, че в четвъртък Макрон и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш показаха общата си паника от продължаващите опустошителни пожари в Амазония, само че Болсонаро реагира яростно, засегнат, че се месят във вътрешната му политика и ги увери, че може да активизира и армията в битка с пожарите.

От Париж го укориха, че дейностите му от последните седмици показват, че не желае да съблюдава уговорките по отношение на климатичните промени, поети към Франция по време на последната среща на върха на Г-20 в Осака, Япония.

" Изводът, който си прави президентът, е, че президентът Болсонаро го е излъгал по време на срещата на върха в Осака ", се споделя в известие от Елисейския замък.

Международните наблюдаващи напомнят, че Франция от дълго време има запаси към съглашението с Меркосур, като още през юни Макрон предизвести, че няма да го подпише, в случай че Болсонаро се отдръпна от Парижкото съглашение по отношение на изменението на климата.

Франция се тормози от резултата на бъдещия импорт от Южна Америка върху нейната голяма селскостопанска промишленост, имайки поради, че на страните от Меркосур не им се постанова да съблюдават строгите европейски екологични разпореждания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР