Великобритания се превръща в първата голяма икономика, която приема правила,

Великобритания се превръща в първата голяма икономика, която приема правила, ...

Великобритания ще ограничава до нула вредните газове от изкопаеми горива до 2050 г..


Великобритания се превръща в първата голяма икономика, която приема правила, изискващи тотално заличаване на емисиите вредни газове от изкопаеми горива до 2050 г., като част от борбата с климатичните промени, съобщава Bloomberg. Още по тематаКаква е цената за спасяването на света?Бизнесът по-скоро ще спечели, отколкото ще загуби от климатичните промени

Британският министър-председател в оставка Тереза Мей заяви, че новите регулации ще бъдат разгледани от членовете на парламента. Радикалните промени в закона, препоръчани от правителствения съветник за климатичните промени, спечелиха одобрението на представителите на целия политически спектър въпреки продължаващия дебат относно излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС).

Този ход е част от всеобщите действия на страните по света да забавят ускоряващото се глобално затопляне. Доклад на британската петролна компания BP Plc показа, че емисиите на въглероден диоксид са се повишили с най-сериозно темпо за последните седем години през 2018 г., факт, който показва, че светът се проваля в опитите си да се справи с пораженията в атмосферата, причинени от замърсяването на въздуха.

„Стоенето в режим на готовност не е опция“, посочи Мей, добавяйки: „Постигането на нулеви емисии до 2050 г. е амбициозна цел, но е от критично значение за това да осигурим защита на нашата планета за бъдещите поколения“.

Великобритания се нарежда сред най-успешните страни в света при борбата с ограничаването на количеството вредни емисии и възнамерява да прекрати дейността на своите въглищни централи до 2025 г. Кралството е понижило отделянето на въглероден диоксид с 44% от 1990 г. насам до най-ниските нива от края на 19 век, посочват от Отдела за бизнес, енергийна и инвестиционна стратегия.

Доклад на независимата Комисия за изменение на климата препоръчва мащабни промени относно начина, по който Великобритания генерира, разпространява и консумира енергия, както и начините, по които обществеността може да промени своите навици, включително по-малко полети и използване на електрически превозни средства.

Съществува широка политическа подкрепа от страна на основните опозиционните Лейбъристка и Шотландската национална партия, както и от Либералните демократи.

Политиците и индустрията ще трябва да реагират бързо, за да проучат все още недоказани технологии, като улавянето на въглерод и използването на водород за отопление.

Източник: investor.bg