Великобритания се превърна в кралство на кризите. Милиони британци тази

...
Великобритания се превърна в кралство на кризите. Милиони британци тази
Коментари Харесай

Великобритания: да се отопляваш или да се храниш

Великобритания се трансформира в кралство на рецесиите. Милиони британци тази зима ще би трябвало да избират - да се отопляват или да се хранят. Икономическите случки и Брекзитът засегнаха страната извънредно тежко.

Тази зима най-малко 5 млн. британци ще бъдат изправени пред прекомерно сурова алтернатива - да се отопляват или да се хранят. Шокът от енергийните цени е засегнал Англия по-силно от редица прилежащи страни. След 12 години на непрекъснати бюджетни икономии и непрекъснато стягане на коланите, а и изключително след Брекзита, страната е на път да се трансформира в самобитно кралство на рецесията, разяснява немската общественоправна телевизия ZDF.

" Вече не остана нищо за рязане, не разбирате ли? " Сам Скей, звукорежисьор по специалност, реагира по този прочувствен метод на оповестените от новия министър-председател Риши Сунак тежки съкращения, които ще обиден мнозина.

Семейство Скей е изключително обезпокоеното от повишението на цените на силата. Те заплащат двойно повече за ток и газ, макар че през октомври държавното управление наложи ограничавания върху скока на цените. Още преди пандемията, която в допълнение утежни обстановката, Сам и жена му, която е здравна сестра, са имали потребност от държавни помощи за издръжката на четиричленното си семейство.

Да се яде или да се отоплява - това е въпросът

" Ако през зимата стане доста студено, ще би трябвало да избираме - да отопляваме жилището или да слагаме по нещо топло в стомаха ", обобщава мъжът.

Когато Лиз Тръс стана министър-председател на Англия през септември, тя възнамеряваше да загърби скандалната епоха на Борис Джонсън и да обнови страната стопански. Хардлайнерите, подкрепящи Брекзита, започнаха обаче да ползват на дело най-радикалните си хрумвания - понижаване на налозите за най-богатите, събаряне на минималната данъчна ставка за фирмите и така нататък Предвиждаше се всичко това да се финансира с нов дълг, който да се самоизплати от упования „ голям стопански напредък “.

Съвсем скоро обаче паундът се срина и лихвите по английските държавни облигации се покачиха. А Британската централна банка трябваше да се намесва и да избавя пенсионни фондове. Всичко това принуди Лиз Тръс да напусне поста си единствено шест седмици след началото на мандата. Но страната и народът евентуално ще заплащат цената за тези случки в продължение на години, разяснява немската телевизия ZDF

Във Англия 6,7 милиона семейства са енергийно небогати, което значи, че разноските им за сила надвишават 10% от техните приходи. Агенция " Блумбърг " отбелязва в тази връзка, че методите на Обединеното кралство да пази своите жители от рецесията на енергийния пазар контрастира с метода на други елементи от Европа.

Проблемът с жилищните заеми

Мнозина във Англия са извънредно сурово наранени от тази рецесия и от случките на предходния кабинет на Лиз Тръс. 65-годишният Никълъс Уилсън, да вземем за пример, ще би трябвало да се радели с жилището си в Хейстингс. Той споделя, че това е всичко, което към момента има. С дребната си пенсия и държавните помощи, които получава, той едвам свързва двата края. Подобно на доста британци, Уилсън няма привилегията да заплаща дълготрайно закрепен лихвен % за жилищния си заем. Затова месечната вноска по него се е нараснала с към 200 евро.

" Има и милиони други като мен, които в този момент са принудени да преоформят заемите си. Те ще би трябвало към този момент да заплащат по 7% лихви за тях. Това е същинска злополука, споделя Никълъс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР