Великобритания се готви усилено за излизане от Европейския съюз без

...
Великобритания се готви усилено за излизане от Европейския съюз без
Коментари Харесай

Великобритания ускорява подготовката за Брекзит без сделка, каза външният министър

Великобритания се готви интензивно за излизане от Европейския съюз без договорка и ще е подготвена да излезе от общността с или без съглашение на 31 октомври, съобщи през днешния ден външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб, представен от " Ройтерс ".

Рааб, който е открит последовател на Брекзит, сподели, че " недемократичният " по думите му " защитен механизъм " за отбягване на твърда граница сред английската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия би трябвало да отпадне от съглашението за овакантяване.

" Искаме добра договорка с сътрудниците и приятелите от Европейски Съюз, само че това би трябвало да включва анулацията на недемократичния защитен механизъм ", сподели министър Рааб по Би Би Си. " Това, което министър-председателят разпореди, а кабинетът одобри, е усилване на тези мерки ".

Министрите споделиха през вчерашния ден, че държавното управление позволява, че Европейски Съюз няма да предоговори договорката за Брекзит, подписана с предходния министър-председател Тереза Мей, на която обаче наследникът й Борис Джонсън се опълчва. Затова те ускоряват подготовката за овакантяване на блока без съглашение.

Консервативният народен представител Оливър Летуин, който е срещу излизане без договорка, сподели по радио Би Би Си, че законодателите ще се опитат да спрат Брекзит без съглашение, само че не е ясно дали Народното събрание ще може да осуети подобен сюжет. " Приемам, че може да не сме в положение да предотвратим Брекзит без договорка ", сподели Летуин.

Борис Джонсън, който пое властта предходната седмица с заричане да реализира Брекзит до края на октомври, възнамерява да изиска нова договорка за " развода " с Европейски Съюз. Съюзът обаче неведнъж съобщи, че договорката не може да бъде отваряна още веднъж.

Новият английски финансов министър Саджид Джавид възнамерява да разгласи, че ще отпусне към 1 милиард паунда за финансиране на подготовката за Брекзит без съглашение.

 Борис Джонсън
© Reuters

Борис Джонсън

Майкъл Гоув, който дава отговор за подготовката за възможен Брекзит без договорка, написа в " Сънди Таймс ", че държавното управление ще работи интензивно, с цел да реализира по-добра договорка с Европейски Съюз. " Все още се надяваме, че ще трансформират мнението си, само че би трябвало да действаме с допускането, че няма да го създадат Без договорка е доста действителна вероятност и би трябвало да сме сигурни, че сме подготвени ", добави Гоув, като акцентира, че планирането за този сюжет е " приоритет номер едно за държавното управление ". Той изясни, че държавното управление ще стартира една от най-големите публични осведомителни акции, които е имало в страната в спокойно време, с цел да бъдат хората и бизнесът подготвени за " корав " Брекзит.

Депутати от опозиционни партии и от ръководещата Консервативна партия заплашиха да блокират Брекзит без договорка. Според в. " Обзървър " някогашният финансов министър Филип Хамънд е провел диалози с опозиционната Лейбъристка партия по какъв начин да се спре сходно развиване. В неделя водачът на лейбъристите Джереми Корбин сподели, че ще направи всичко допустимо, с цел да предотврати " корав " Брекзит.

Макар Джонсън да бе неотстъпчив, че няма да има избори преди Брекзит, неговата партия няма болшинство в Народното събрание, разграничена е за Брекзит и е застрашена от избор на съмнение, когато Народното събрание се върне на работа през септември.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (624)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР