Великобритания се готви да приеме нов закон срещу шпионажа и

...
Великобритания се готви да приеме нов закон срещу шпионажа и
Коментари Харесай

Великобритания готви нов закон срещу шпионажа след отравянията в Солсбъри

Великобритания се готви да одобри нов закон против шпионажа и преглежда опцията за възобновяване на законодателството за измяната, с цел да се оправи със опасността от враждебни страни след отравянето с нервнопаралитично вещество в Солсбъри предходната година, съобщи през днешния ден английският външен министър Саджид Джавид, представен от Ройтерс.

Джавид сподели, че мярката е нужна, с цел да запълни "действителни пропуски " в съществуващите закони и добави, че е значимо Англия да е способна да отговори на заканите, когато напусне Европейския съюз.

"Краят на Студената война не постави завършек на заканите на равнище страна против страна, както в реалност мнозина предричаха. Солсбъри е ослепителен образец за това ", сподели Джавид в тирада в лондонската централа на Скотланд ярд.

"Осъзнаването на това и разполагането с точните качества и запаси на терен за противопоставяне на враждебни страни би трябвало да е приоритет след Брекзит ", добави Джавид.

Плановете за нов закон против шпионажа се появиха след отравянето с нервнопаралитичното вещество "Новичок " на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му в Солсбъри в Северозападна Англия през март предходната година, за което Англия упреква Русия. Москва отхвърля да е забъркана и споделя, че мъжете, упреквани от Англия, че са съветски сътрудници направили офанзивата, са почтени туристи. Инцидентът принуди Англия, европейските страни и Съединени американски щати да изгонят 100 съветски дипломати.

Джавид сподели, че новият закон за разузнаването ще даде на английските служби за сигурност нови и съвременни пълномощия, само че не навлезе в детайлности.

"Областите, които ще бъдат наранени от този документ, включват въпроса дали следваме съдружниците си в приемането на форма на регистрация на задграничните сътрудници и по какъв начин осъвременяваме нашите закони за държавната загадка през 21 век ", сподели той.

"Ако бъде актуализирана дефиницията на закононарушението "измяна ", това ще ни помогне да противодействаме на активността на враждебни страни, и си заслужава да го обмислим ", добави Джавид.

В речта си Джавид сподели също, че може да употребява контратерористичните пълномощия, с цел да квалифицира като закононарушение пътуването на английски жители до избрани региони в Сирия и може да дефинира също избрани региони в Африка като неразрешени зони за пътешестване в бъдеще.

Той заяви също, че английските служби за сигурност са осуетили 19 огромни терористични офанзиви през последните две години, 14 от които са били от ислямистко естество, а пет - свързани с крайнодесен екстремизъм.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР