Великобритания с много възторг започна тази седмица тестове в открито

...
Великобритания с много възторг започна тази седмица тестове в открито
Коментари Харесай

Великобритания се радва на новия си самолетоносач

Великобритания с доста екстаз стартира тази седмица проби в намерено море на най-новия си и максимален военен транспортен съд – самолетоносача “Кралица Елизабет”, само че той незабавно стана мотив за два мини абсурда. Единият бе взаимно заяждане с Русия, а другият – обвързван със видяната на борда му операционната система “Уиндоус XP”, която към този момент не се поддържа от “Майкрософт” и се счита за уязвима за хакерски офанзиви, оповестява " Труд ".

 19_1_193301

Москва се засегна, откакто английският боен министър Майкъл Фалън съобщи, че единственият съветски самолетоносач бил “опърпан” и че тя гледала “със злоба и възхищение” на новия им съд. Говорителят на съветското министерство на защитата ген.-майор Игор Конашенков назова тези мнения “арогантни” и упрекна министъра в непознаване на военноморската просвета.

“За разлика от “Адмирал Кузнецов”, който е оборудван с оръжейни системи – зенитни и противолодъчни, и най-важното – противокорабни ракети “Гранит”, английският самолетоносач е на първо място комфортна, огромна морска цел”, сподели той. “С оглед на това не е в полза на английския флот да показва “красотата” на самолетоносача си по-близко от няколкостотин благи от далечния си “роднина”, добави ген. Конашенков. Според него “Кралица Елизабет” е нещо като “авиохангар” и пчелен кошер, кадърен само да изпуска от утробата си самолети, намирайки се в компактно обграждане от рой защитаващи го бойни кораби и подводници.

Министър Фалън призна, че използването на английския самолетоносач планува той да е част от бойна група, в която други кораби се грижат главно за защитата му. Експерти показаха, че региони на бойни дейности и “Адмирал Кузнецов” не се подвизава независимо, а употребява отбрана и от други съдове. Двата кораба са близки по разбери, само че съветският е четвърт век по-стар. Те са по-малки от най-големите US самолетоносачи.

Майкъл Фалън призна, че на борда на “Кралица Елизабет” има машини с операционна система “Уиндоус XP”, поради която пострада английската здравна сподели при хакерската атака с вируса WannaCry през месец май. Той обаче увери, че системите на кораба са сигурни поради защитната стена, който има компютърният програмен продукт на борда.

Британската преса назовава новата облага “голямата Лизи”, защото той е най-големият транспортен съд юридически да кралските Военноморски сили. Страната няма самолетоносачи от 2010 година, откогато консервативното държавно управление се впусна в политика на икономии. “Кралица Елизабет”, чиято дължина е 284 м и има 65 000 тона водоизместимост, бе издигнат за 8 години в шотландската корабостроителница “Росит”. Корабът, за който хазната заплати 3,5 милиарда евро, бе кръстен от кралицата Елизабет II през 2014 година, само че ще бъде признат на въоръжение най-рано през 2020 година Дотогава предстоят проби на вода и с оборудването и въоръжението на борда. Кралството строи и втори самолетоносач – “Принц Уелски”, също в “Росит” във Файф, Шотландия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР