Великобритания разполага с технология, с която ще започне нова ера

...
Великобритания разполага с технология, с която ще започне нова ера
Коментари Харесай

Нова ера в медицината: Великобритания ще напасва лекарства с генетичния код на пациента

Англия разполага с технология, с която ще стартира нова епоха в медицината като точно напасва медикаментите с генетичния код на пациентите, оповестява BBC.

Някои медикаменти са изцяло неефективни или даже смъртоносни заради фините разлики в метода, по който действат телата ни.

Британското фармакологично сдружение и Кралският лицей на лекарите споделят, че генетичен тест може да предскаже какъв брой добре работят медикаментите на тялото ви.

Тестовете могат да са налични за английската здравна работа (NHS) идната година.

Вашият генетичен код или ДНК е управление с указания за това по какъв начин действа тялото ви . Науката за взаимоотношението на медикаменти с вашата ДНК е известна като фармакогеномика.

Това би помогнало на Джейн Бърнс от Ливърпул, която получава увреждане на кожата откакто реагира зле на ново лекарство за епилепсия.

Тя е подложена на терапия с карбамазепин, когато била на 19 години. Две седмици по-късно тя получила обрив и родителите ѝ я завели в болница когато получила тресчица и почнала да халюцинира.

Увреждането на кожата стартира на идната заран. " Спомням си, че се разсъниха и просто бях покрита с мехури, беше нещо като от филм на ужасите, като че ли бях в огън “.

Лекарството ѝ за епилепсия предизвиква синдрома на Стивънс-Джонсън, който визира кожата и е доста по-вероятно да се случи при хора, които са родени със характерни разновидности в техния генетичен код.

Г-жа Бърнс споделя, че е била " изключителна късметлийка “ и сподели, че поддържа фармакогеномните проби.

" Ако това избавя живота ти, значи е фантастично нещо. “

Опитът на Джейн може да звучи като необичаен, само че проф. Марк Колфийлд, новоизбраният президент на Британското фармакологично сдружение, споделя, че 99.5% от нас имат най-малко една смяна в генома си и в случай че попаднем на неверно лекарство, то или няма да работи или ще навреди .

Повече от 5 млн. души в Обединеното кралство не получават облекчение на болката от кодеин. Техният генетичен код не съдържа инструкциите за произвеждане на ензима, който разгражда кодеина до морфин и без него лекарството е безсмислено.

Генетичният код на един на всеки 500 души ги излага на по-висок риск от загуба на слуха, в случай че одобряват антибиотик гентамицин .

Фармакогеномиката към този момент се употребява за някои медикаменти. В предишното 5-7% от хората биха имали неприятна реакция към лекарството за ХИВ абакавир и някои са умряли. Тестването на ДНК на хората преди предписването на лекарството значи, че рискът към този момент е нулев.

Учените са разгледали 100-те най-предписвани медикаменти във Англия. В техния отчет се показва, че към този момент разполагат с технологията за въвеждане на генетични проби и ще я насочат към 40 медикамента .

Генетичният разбор ще коства към 100 паунда и може да бъде осъществен с проба от кръв или слюнка .

Първоначално концепцията е да се прави тест на пациента, когато се предпише едно от 40-те медикаменти. В дълготраен проект упоритостта е да се тества от рано – да вземем за пример при раждането като се вкара генетично проучване на новородени, или като част от обикновен обзор на 50-годишните.

Трябва да се отдалечим от концепцията, че едно лекарство и една доза пасва на всички и да преминем към по-персонализиран метод , при който на пациентите се дава вярното лекарство в вярната доза, с цел да се усъвършенства успеваемостта и сигурността на медикаментите, сподели проф. сър Мунир Пирмохамед от университета в Ливърпул.

Това, което вършим, е в действителност прекосяване към нова епоха на медицината, тъй като всички сме човеци и всички се разграничаваме в метода, по който реагираме на медикаментите . "

Той сподели, че с напредването на възрастта и предписването на от ден на ден медикаменти има 70% късмет до 70-годишна възраст да приемате най-малко едно лекарство, което се въздейства от генетичната ви конструкция.

Лорд Дейвид Прайор, ръководител на NHS Англия, разяснява, че това ще революционизира медицината.

По думите му фармакогеномиката " е бъдещето “ и " в този момент може да ни помогне да предоставим нова, съвременна персонализирана система за опазване на здравето, подобаваща за 2022 година “
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР