Великобритания предприе стъпки, за да се опита да излезе от

...
Великобритания предприе стъпки, за да се опита да излезе от
Коментари Харесай

Великобритания подготвя нов закон за Северноирландския протокол

Великобритания предприе стъпки, с цел да се опита да излезе от задънената улица в разногласието с Европейския съюз във връзка с търговията със Северна Ирландия, като изготви нов закон, който дейно ще анулира елементи от договорката за Брекзит и в допълнение ще обостри връзките с Брюксел, предава Ройтерс.

В изказване пред Народното събрание външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс сподели, че плануваното законодателство ще облекчи придвижването на артикули, ще приложи английския данъчен режим в Северна Ирландия и ще даде на Лондон повече право на власт над законите, ръководещи провинцията.

Тя неведнъж сподели на депутатите, че законодателството няма да наруши интернационалното право и че Лондон ще продължи договарянията с Брюксел, с цел да се опита да откри решение.

Но макар предизвестията на Европейски Съюз против предприемане на едностранни дейности, новият закон ще промени елементи от по този начин наречения протокол за Северна Ирландия, контрактуван с блока като част от договорката за излизането на Англия от Европейски Съюз.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович сподели, че сходно деяние е " недопустимо " и че Брюксел ще отговори с всички ограничения, с които разполага. Ирландия разказа този ход като пораждащ " огромно безпокойствие ", до момента в който английският министър председател Борис Джонсън сподели, че счита, че комерсиалната война е малко евентуална.

Джонсън се съгласи с протокола през 2019 година, с цел да разреши на Англия да напусне единния пазар на Европейски Съюз и митническия съюз без наново налагане на надзор на границата сред Ирландската република и Северна Ирландия, жизненоважно за мирното съглашение от 1998 година, което постави завършек на три десетилетия на принуждение.

Сключвайки такава договорка, той на процедура се съгласи на митническа граница сред Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство . Сега Англия споделя, че протоколът е неработещ и след месеци на договаряния с Европейски Съюз не бе реализирано никакво решение.

" Обявявам желанието ни да въведем законодателство през идващите седмици, с цел да създадем промени в протокола ", сподели Тръс. " Нашето желание остава решение посредством договаряния с Европейски Съюз и паралелно с въвеждането на законодателството, ние оставаме отворени за по-нататъшни договаряния ".

Тя сподели, че държавното управление ще продължи да прокарва законодателството през Народното събрание, без значение от това по какъв начин протичат бъдещите договаряния с Европейски Съюз, само че то може да бъде променено, в случай че бъде реализирано съглашение.

Законодателството планува " зелен канал " за артикули, които се движат от Англия към Северна Ирландия, унищожаване на разпоредбите, които пречат на провинцията да се възползва от данъчна помощ и преустановяване на ролята на Европейския съд като единствен съдия.

, че държавното управление се нуждае от алтернатива за " застраховка ", с цел да може едностранно да анулира някои търговски правила след Брекзит, защото протоколът, подобен както е, заплашва мъчно постигнатия мир в ръководената от Англия провинция.

Стивън Даути, представител по външната политика на опозиционната Лейбъристка партия, се съгласи, че има проблеми, само че сподели, че Англия се нуждае от " спокойни глави и отговорно управление ".

" Дълбоко тревожно е външният министър да предлага законопроект за явно нарушение на контракта, който самото държавно управление подписа единствено преди две години, който няма да позволи проблемите в Северна Ирландия в дълготраен проект, а по-скоро ще подкопае доверието ", той сподели.

Европейски Съюз неведнъж е казвал, че всевъзможни търговски усложнения би трябвало да бъдат позволени в границите на параметрите на протокола.

Шефчович сподели, че известието на английското държавно управление, че " ще анулира съставните детайли на протокола, поражда обилни опасения ".
 Европейски Съюз не се отхвърля от разговор с Лондон, само че при ценене на протокола за Северна Ирландия
Европейски Съюз не се отхвърля от разговор с Лондон, само че при ценене на протокола за Северна Ирландия

Заплахите за едностранни действи са безполезни, счита ирландският външен министър

" Ако Обединеното кралство реши да продължи със законопроект, който отстранява конститутивните детайли на протокола, както беше оповестено от държавното управление на Обединеното кралство, Европейски Съюз ще би трябвало да отговори с всички ограничения, с които разполага ", сподели той в изказване.

Външният министър на Ирландия Саймън Коуни съобщи, че надълбоко съжалява за решението. " Избраният път провокира огромна угриженост. "

Англия отсрочи въвеждането на доста от инспекциите, планувани в протокола, който визира някои хранителни артикули в миг, когато цените на храните и силата се повишават, подклаждайки опасенията за криза.

усили натиска върху Джонсън да вкара промени в протокола, откакто юнионистите отхвърлиха да се причислят към новата администрация, в случай че няма промени в разпоредбите за търговия.

Джефри Доналдсън, водач на най-голямата пробританска политическа мощ в Ълстър - Демократическата юнионистка партия, приветства уговорката на Тръс за деяние, само че резервира правото на преценка дали партията му към момента ще се върне към администрацията за шерване на властта.

" Надяваме се да забележим прогрес по законопроекта, с цел да се оправим с тези въпроси за дни и седмици, а не за месеци ", сподели Доналдсън в Народното събрание. " Искаме да забележим отстранена границата в Ирландско море. "
 Англия се зарече да резервира мира в Северна Ирландия
Англия се зарече да резервира мира в Северна Ирландия

Лондон чака " ново въображение " от Брюксел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР