Великобритания предложи в Съвета за сигурност на ООН да се

...
Великобритания предложи в Съвета за сигурност на ООН да се
Коментари Харесай

Великобритания предложи резолюция за Либия в ООН

Великобритания предложи в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да се гласоподава резолюция в поддръжка на преустановяване на военните дейности в Либия, съобщи AFP.

Това може да бъде първият обвързващ документ след началото на военните дейности - април 2019 година.

Гласуването би трябвало да се организира в сряда.

Русия блокира план на резолюция на 5 февруари заради включването на думата " наемник " в текста.

Позицията ѝ по новия документ е неразбираема за момента.

Британският план приканва Африканския съюз, Арабската лига и Европейския съюз да оказват помощ за прекратяването на огъня.

Той приканва за продължение на диалозите сред представители на враждуващите страни в Либия.

Дискусиите в Женева завършиха в събота без съглашение за преустановяване на огъня, само че Организация на обединените нации предложи втори кръг от договаряния за 18 февруари.

Припомняме, че по-рано генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш дефинира като скандално нарушаването на режима на преустановяване на огъня в Либия и несекващите доставки на оръжие, макар ембаргото.

По думите му, обстановката в света като цяло става все по-непредсказуема.

Гутериш уточни, че дейностите на някои страни, които подписаха декларацията, призната в Берлин ва конференция по либийския спор, опонират на постигнатото съглашение.

В Либия на страната на метежния военачалник Халифа Хафтар се борят съветски наемници. След настъплението на Хафтар, което застрашаваше столицата Триполи, Турция изпрати в африканската страна свои военни, в поддръжка на интернационално приетото държавно управление.

По данни на Организация на обединените нации, в Либия продължава да се доставя оръжие от ОАЕ и Египет.

Гутериш отбелязва, че в случай че преди година е имало прочут прогрес по споровете в разнообразни точки на планетата, през днешния ден " на мястото напразно на вярата пристигна вятърът на безумието ".

Той припомня, че нараства напрежението в редица райони по света и обстановката става " все по-непредсказуема и заплашва да излезе от надзор ".

По думите му, резолюциите на Съвета за сигурност се нарушават още преди да е засъхнало мастилото по тях ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР