Великобритания повторно прикани Иран да освободи танкера, плаващ под британски

...
Великобритания повторно прикани Иран да освободи танкера, плаващ под британски
Коментари Харесай

Мей свика комитета за извънредни ситуации заради задържания танкер от Иран

Великобритания наново прикани Иран да освободи танкера, плаващ под английски байрак, арестуван в петък в Омрузкия пролив. По проблема заседава комисията за изключителни обстановки КОБРА. Очаква се министърът на външните работи Джереми Хънт да запознае и депутатите с настояща информация по случая.

Срещата на комисията КОБРА, управлявана от премиера в оставка Тереза Мей, стартира в ранния следобяд. Министри и публични лица, осведомени с случая от петък, показаха настояща информация по тематиката. Коментирани са разновидности за обезпечаването и поддържането на безвредно мореплаване в Персийския залив. Говорител на " Даунинг стрийт " 10 назова задържането " недопустимо " и разясни, че то в допълнение нагнетява напрежението по оста Лондон - Техеран.

Според посланик номер едно на Иран - Джавад Зариф обаче, Техеран подсигурява сигурността в района и дейностите му са имали за цел да " поддържат интернационалните морски правила ". В петък Иранската революционна армия задържа танкер с интернационален екипаж на борда, плаващ по английския байрак. Като разясни, че плавателният съд не се е съобразил с настояването на иранската страна и е нарушил морското право. Танкерът, благосъстоятелност на шведска компания, се намира в пристанищния град Банадар Абас. 23-мата членове на екипажа са разпитани. Иранската телевизия сподели фрагменти с моряците.

Британският външен министър Хънт към този момент е разговарял с френския и немския си сътрудник. Всички са се обединили към концепцията, че главният приоритет е сигурното морелаване.
Хайко Маас, министър на външните работи на Германия: Смятам, че би трябвало да съберем страните от Персийския залив на една маса и да обсъдим тематиката за морската сигурност. Всичко би трябвало да се има поради и да не се подхващат никакви дейности, които биха могли до допринесат за ескалация на напрежението. Имаме потребност от деескалация. Това е и мнението на английските и френските сътрудници.
Намирането на дипломатическо решение обаче ще е комплицирано. За налагането на наказания е нужна коалиция. Лондон има поддръжката на Париж и Берлин. Принципно " за " се разгласи и Вашингтон. Съединени американски щати и Европейски Съюз обаче имат съществени различия за иранската нуклеарна стратегия. Заради напрежението от последните дни е допустимо нефтът да нарастне, макар, че Иран твърди, че проблеми с доставките няма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР