Великобритания постоя за отговори от Русия, след като двойка се

...
Великобритания постоя за отговори от Русия, след като двойка се
Коментари Харесай

Пак искри между Лондон и Москва заради новото отравяне с нервнопаралитично вещество

Великобритания постоя за отговори от Русия, откакто двойка се оказа под въздействието на същото нервнопаралитично вещество, употребявано против някогашен съветски двоен сътрудник и щерка му при опит за ликвидиране, за който бе упрекната Москва, съобщи Агенция Франс Прес.

Русия обаче бързо отвърна, като упрекна Англия, че играе „ мръсни политически игри “ и изиска опрощение от Лондон.

Британската двойка се тръшна в събота в Еймсбъри – малко градче край югоизточния град Солсбъри, където двойният сътрудник Сергей Скрипал и щерка му колабираха на 4 март.

Първото отравяне провокира огромна дипломатическа рецесия с Русия, откакто Англия и съдружниците ѝ упрекнаха Москва в опит за убийството им, което изрично бе отречено от Кремъл.

В тирада пред Народното събрание през днешния ден вътрешният министър Саджид Джавид, че „ главната линия на следствието “ е връзка сред двата случая и настоя за пояснения от Москва.

„ Време е съветската страна да изясни какво тъкмо става “, съобщи той. „ Напълно е недопустимо наши хора да бъдат преднамерена или инцидентна цел, или нашите улици, паркове или градове да бъдат бунище за отрова “, добави Джавид.

Думите му провокираха остра реакция от Русия, която допусна, че английската полиция ясно насочва нещата към политически интриги.

„ Настояваме английските правозащитни органи да не се замесват в мръсни политически игри, които избрани сили в Лондон към този момент са почнали и вместо това най-сетне да си сътрудничат с съветските правозащитни органи в тяхното следствие “, съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

Британското държавно управление дължи опрощение на Русия, добави тя. „ Това държавно управление и неговите представители ще би трябвало да се извинят на Русия и интернационалната общност… Това ще се случи “, сподели Захарова.

Изложени на „ Новичок “

Полицията съобщи, че тестванията са посочили, че двойката Доун Стърджес (44 г.) и Чарли Роули (45 г.) са били изложени на „ Новичок “, само че не е ясно дали от същия вид, като употребяваният против Скрипал.

„ Новичок “ е бойно отровно вещество, за което се счита, че е създадено от Съветския съюз по време на Студената война.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че новият случай е „ доста обезпокоителен “, само че Русия не разполага с информация „ какви субстанции са употребявани и по какъв начин “. „ От самото начало съветската страна предложи взаимно следствие с английската, а по това предложение продължава да няма отговор “,  каза той.

По-рано през днешния ден Джавид председателстваше изключително съвещание на държавното управление, на което участваха и министрите на защитата и на външните работи.

„ Да видя още двама души в Обединеното кралство, изложени на „ Новичок “, е надълбоко обезпокоително. Знам, че в следствието си полицията, ще търси къде ли не “, сподели министър председателят Тереза Мей пред публицисти в Берлин, където е за среща с немския канцлер Ангела Меркел. Тя добави, че английските управляващи към този момент са уведомили Организацията за възбрана на химическите оръжия за станалото.

Шест блокирани региона

Около 100 чиновници на службата да битка с терора се включиха в полицейското следствие, като шест места в Солсбъри и Еймсбъри, посетени от двойката преди припадането ѝ, бяха блокирани.

Представители на властта твърдят, че няма забележителен риск за жителите, само че настояха всеки, който е посетил тези места, да изпере облеклата си и за избърше персоналните си движимости.

Много въпроси остават за източника на отравянето, в това число за какво тестванията на двойката са осъществени чак в понеделник - два дни след разболяването им.

Според една от версиите, обсъждани от държавното управление, един от тях прибрал резервоар, съхранявал нервнопаралитичното вещество, употребявано против Скрипал и щерка му. Смята се, че с „ Новичок “ е бил намазана входната врата на дома им, а по-късно контейнерът бил изхвърлен някъде в Солсбъри.

Полицията заяви, че няма доказателства новите отровени да са посещавали в последните дни места, свързани с офанзивата против Скрипал, които са били обеззаразени.

Посещение в Солсбъри ден преди колабирането

Но техен другар съобщи пред Агенция Франс Прес, че са били в Солсбъри в петък. Сам Хобсън (29 г.) сподели, че бил с двамата в деня преди Стърджес да се разболее и че бил с Роули, когато той колабирал часове по-късно.

„ Тя се оплаквала от главоболие сутринта и отишла в банята да си вземе душ, той сподели, че чул тропот и тя припаднала, като имала пяна на устата “, описа той за чутото от Роули.

Стърджес била откарана в болница, а Хобсън останал с Роули няколко часа, до момента в който не му прилошало и на него. „ Той доста се потеше, вода течеше от него и не можеше да се беседва с него… Дори не разбираше, че съм там, като че ли бе в различен свят, халюцинираше “, добави Хобсън.

Полицията в началото помислила, че двойката взела опиати с отровни примеси. Но след преоценка на признаците били изпратени проби във военната лаборатория в Портън Даун.

Двамата остават в сериозно положение в болничното заведение в Солсбъри, където бяха лекувани Скрипал и щерка му Юлия.

Блокираните региони включват парк и общежитие за бездомни в Солсбъри, както и аптека, черква и къщата, в която припаднаха, в Еймсбъри.

Хобсън съобщи, че мъжът употребявал опиати, а дамата живеела в общежитието, което бе евакуирано през днешния ден.

Скрипал и щерка му бяха лекувани месеци, преди да бъдат изписани.

Скандалът с отравянето им докара до рецесия сред Русия и редица западни страни, които взаимно изгониха на взаимен принцип десетки дипломати.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР