Великобритания отчете рекорден бюджетен дефицит през април, след като правителството

...
Великобритания отчете рекорден бюджетен дефицит през април, след като правителството
Коментари Харесай

Великобритания с рекорден бюджетен дефицит през април

Великобритания регистрира рекорден бюджетен недостиг през април, откакто държавното управление на премиера Борис Джонсън отпусна невиждан избавителен пакет за поддръжка на стопанската система, която бе разтърсена от пандемията от ковид, съобщи Блумбърг.

През април страната е записала бюджетен недостиг от 62,1 милиарда паунда (76 милиарда долара), което е най-високото ниво на индикатора от 1993 година, когато стартира да се води статистиката. Тази сума се равнява на целият недостиг за миналата фискална година и е близо 3 пъти по-голяма от предходния връх. Дори по време на международната финансова рецесия индикаторът не е надминавал равнището от 22 милиарда паунда.

Този резултат отразява цената на ограниченията за стимулиране на стопанската система, показани от финансовия министър Риши Сунак, като включително влиза и изплащането на заплатите на 8 млн. чиновници, принудени да си пуснат неплатен отпуск, обществените помощи и намалелите данъчни доходи поради спада на Брутният вътрешен продукт. Сумата може да стане още по огромна според от продължителността на ограничаващите ограничения в страната.

Пандемията е нанесла тежък удар и върху продажбите на дребно, които са се свили с близо една пета през април.

На фона на тези резултати зам.-гуверньорът на Английската централна банка Дейв Рамсден съобщи, че е отворен към концепцията за събаряне лихвените проценти до негативни равнища.

През април държавните разноски са скочили с 57% по отношение на същия месец на предходната година. Същевременно с това приходите към хазната са паднали с 27%. Нетният дълг, в който влизат стратегиите на АЦБ за поддръжка на стопанската система, е скочил до 98% от Брутният вътрешен продукт, което е най-високото му равнище от 1963 година насам.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР