Великобритания осъди неоснователните заплахи от Франция и извика посланика на

...
Великобритания осъди неоснователните заплахи от Франция и извика посланика на
Коментари Харесай

Британско-френският риболовен спор се задълбочи със спиране на лодки и заплахи за санкции

Великобритания осъди " неоснователните " закани от Франция и извика посланика на страната, до момента в който се задълбочава разногласието сред двете за правата за лов на риба след Брекзит, Би Би Си.

Външният министър Лиз Тръс изиска от Катрин Колона да изясни " разочароващите и непропорционални закани " ден откакто Париж заприказва за наказания против Лондон.

Вчера английски траулер бе арестуван от Франция, тъй като нямал позволение, а различен - санкциониран на френско пристанище. Лондон отхвърля първият съд да е бил без документи и упорства, че такива са издадени от Европейския съюз.

Дни преди този момент Париж реагира яростно, откакто Лондон отхвърли да издаде лиценз на десетки френски лодки. От Франция пристигнаха закани, че в случай че решението, противоречащо на договорката за Брекзит, не се промени до 2 ноември, ще последва блокиране на британки лодки, опитващи да стигнат до някои пристанища. Също по този начин ще бъдат затегнати инспекциите на английски камиони.

Освен това Франция се закани да извърши опасността си от май и да прекъсне електроподаването на намиращия се по-близо до нейна територия остров Джърси, подвластен от английската корона, въпреки официално да не е нито в Обединеното кралство, нито в Европейския съюз.

Англия също така осъди мнения на френския министър за европейските въпроси Клеман Бон, направени пред телевизия CNews, като неприемливи:

"Трябва да приказваме на езика на силата, тъй като, за жалост, това, наподобява, е единственият език, който схваща това английско държавно управление. "
Клеман Бон,
министър на европейските въпроси на Франция

Както означават медии от двете страни на Ламанша, новият епизод на борба е следващият сред Париж и Лондон, обвързван с така наречен Споразумение за търговия и съдействие. Тази договореност признава както суверенитета на Англия върху териториалните ѝ води, по този начин и нейната подготвеност да подсигурява обичайните риболовни права на Европейски Съюз в подмяна на достъпа на английски артикули до пазарите в Европейски Съюз.

Сега сред Франция и Англия може да се развихри комерсиална война поради следващото интерпретиране на СТС за достъпа на френски траулери до исторически употребени риболовни зони, написа по този мотив ирландският " Айриш таймс ". Забавянията и отводите за издаване на разрешителни за кораби, които по традиция ловуват във водите на разстояние от 6 до 12 морски благи от английското крайбрежие или към остров Джърси, разпалиха освен това от война на думи.

" Запазете успокоение, мосю Макрон "

" Запазете успокоение, мосю Макрон ", приканва през днешния ден в публицистична публикация английският ежедневник " Дейли телеграф " във връзка риболовния спор сред Париж и Лондон, написа Българска телеграфна агенция.

Далеч от това да бъде обичайният език на дипломацията, по времето на Еманюел Макрон френският език като че ли е станал език на враждебността. Може би френският президент е толкоз смутен, с цел да се показа пред гласоподавателите като корав водач преди президентските избори във Франция следващата година. Така че неговото държавно управление е решило да насочва, както ги разказва Лондон, серия от изцяло " разочароващи и непропорционални " закани - всичките в отговор на разногласието за броя френски кораби, които да ловуват в английски води. Другите страни - членки на Европейски Съюз, несъмнено не са въодушевени от извънредно антагонистичния метод на Франция, заключава " Телеграф ".

Дъблинският " Айриш таймс " също в публицистична публикация напомня за продължителните и тежки договаряния за раздялата на Обединеното кралството с Европейския съюз и за последвалото Споразумение за търговия и съдействие (СТС). А когато Северна Ирландия откри по волята на Лондон, че може да отхвърли протокола или едностранно да си го интерпретира, също бе нужна благосклонност за използването на буквата и духа на споразуменията. " Айриш таймс " отбелязва, че съглашения като СТС надали могат да будят задоволително европейско доверие към Лондон.

" Файнешъл таймс " оповестява, че до момента към 1700 риболовни кораба от Европейски Съюз са получили лиценз да ловуват към Албиона, само че разногласието е за близо 200 на брой траулера, най-вече френски. Париж твърди, че единствено половината от имащите право са получили разрешителни въз основа на документи, че преди са ловували в тази зона. Европейската комисия и страните от Европейски Съюз още не са подкрепили апела на Франция за дейности против Англия. Засега Брюксел изследва доказателствата за историческото ловуване на френските траулери, отбелязва вестникът.

" Париж е подготвен за " борба " с Лондон поради своите рибари ", гласи заглавие на френския " Фигаро ". " Франция - Обединено кралство: доста аргументи за сериозна кавга ", афишира " Монд " също в заглавие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР