Великобритания одобри драстично увеличение на износа на части и технологии

...
Великобритания одобри драстично увеличение на износа на части и технологии
Коментари Харесай

Великобритания ударно изнася части за подводници за Тайван, но това не се харесва на Китай

Англия утвърди фрапантно нарастване на износа на части и технологии за подводници предходната година за Тайван, както и възобновяване на военноморските му сили - ход, който може да повлияе на връзките на Лондон с Пекин, оповестява " Ройтерс ".

Стойността на лицензите, предоставени от английското държавно управление на компании за експорт на съставни елементи и технологии, свързани с подводници, за Тайван възлиза на рекордните 167 милиона паунда (201,29 милиона долара) през първите девет месеца на предходната година . Това е повече от предходните шест години взети дружно.

В тази връзка външното министерство на Китай съобщи в изказване: " Ако е правилно, това е съществено нарушаване на правилото за " обединен Китай ", подкопава суверенитета и ползите на сигурността на Китай и мира и стабилността в Тайванския пролив ".

От ведомството допълват, че Пекин е мощно смутен от това и твърдо се опълчва на дейностите на Англия, която приканва " да се въздържа от даване на военна поддръжка на управляващите в Тайван ".

Китай смята Тайван за част от своята територия според политиката на " обединен Китай " и изрично се опълчва на хипотетичната задгранична интервенция на острова, защото я възприема като поддръжка за желанието на Тайван да бъде приет за самостоятелна страна.
 Лондон обмисля по-голяма военна помощ за Тайван
Лондон обмисля по-голяма военна помощ за Тайван

Англия, сходно на множеството страни, няма публични дипломатически връзки с Тайван

Въпреки че Англия не признава Тайван и няма публични дипломатически връзки с острова, тя поддържа стопански и търговски връзки с него и де факто има английско посолство в Тайпе.

Говорител на английското държавно управление уточни, че Обединеното кралство има дълга история на " предоставяне на лицензи за експорт на следени артикули в Тайван, за всеки обособен случай, когато тези заявки са в сходство с разпоредбите, които контролират износа на оръжие и артикули с двойна приложимост ".

" Смятаме, че тайванският въпрос би трябвало да бъде решен по кротичък метод от хората от двете страни на Тайванския пролив посредством градивен разговор, без опасност или потребление на мощ или насила ", акцентира той.

Увеличението на предоставените лицензи отразява по-голямото търсене от Тайван, обясниха двама държавни чиновници, поискали анонимност.

Двама законодатели, осведомени с износа, и двама някогашни чиновници показаха, че утвържденията отразяват нарасналото предпочитание на Англия да поддържа Тайван. Един от законодателите означи, че разрешаването на лицензите за експорт значи предоставяне на " зелена светлина " за по-добро съоръжение на Тайван.
 Тайван се надява на комерсиално съглашение с Англия
Тайван се надява на комерсиално съглашение с Англия

Британският министър на търговията посети Тайпе макар предизвестията на Китай

Данните са от Организацията за надзор на износа, която дава отговор за лицензирането на износа и е част от Министерството на интернационалната търговия на Англия. От тях излиза наяве, че държавното управление е разрешило 25 лиценза за експорт за Тайван през първите девет месеца на 2022 година в категориите " съставни елементи за подводници " и " технологии за подводници ".

Данните обаче не разкриват кои компании са получили такова позволение за експорт нито защо какво съответно съоръжение става въпрос.

Един тип лиценз, наименуван ML9, обгръща " военни плавателни съдове, особено военноморско съоръжение, аксесоари, съставни елементи и други надводни кораби ", според листата на английските стратегически военни продукти, които изискват позволение за експорт. Друг вид лиценз - ML22, включва технология, която е нужна за създаването, производството, употребата, инсталирането, поддръжката, ремонта и софтуера.

По-рано през днешния ден английското държавно управление разгласи , като разкри актуализация на своите цели в региона на защитата, сигурността и външната политика поради " новите закани " от Китай и Русия.
 Китай си резервира правото да употребява мощ против Тайван
Китай си резервира правото да употребява мощ против Тайван

Пекин обаче избира мирното обединение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР